حمد و ثنا خدایی را که پروردگار عالمیان است، او را میستاییم، از او کمک و طلب مغفرت کرده و از شر بدیها و نفس هایمان به او پناه میبریم و شهادت میدهیم که هیچ معبود بر حقی به جز او وجود ندارد و محمد ﷺ بنده و فرستاده او تعالی است، پیامبریکه هیچ عرصهی از دین و قانون زندگی را در رسالتاش باقی نگذاشته و وظیفهاش را به بهترین شکل به پایان رسانده است.
◯ تعريف اختلاط:
واژه اختلاط در لغت: از ریشهی “خلط” گرفته شده که به معنای مخلوط نمودن چیزی با چیز دیگر میباشد.
و در اصطلاح شریعت: ملاقات نمودن زن و مرد در یک مکان واحد بیدون رعایت رهنمودهای اسلامی است، که خدای ناکرده ممکن است راه و دلیلی بر گناه زشت باشد.
◯ انواع اختلاط:
به طور کلی اختلاط در جامعه به دو نوع میباشد:
۱- اختلاط اولاد: عبارت از جدا ساختن جای خواب دختران و پسران میباشد اگر چه با هم خواهر و برادر باشند! چنانچه رسول الله ﷺ میفرماید: {مُرُّوا أولادَكُم بِالصَّلَاةِ وَ هُم أبنَاءُ سَبع سِنِين، وَاضرِبوهُم عَلَيهَا وَ هُم أبنَاءُ عشرُ سِنِين وَ فَرِّقوا بَينَهُم فِي المَضاجِع.} (ابو داوود، ص: 495)
ترجمه: “فرزندان تانرا در سن هفت سالگی به نماز امر کنيد و چون ده ساله شدند، به خاطر کوتاهی در نماز تنبيه شان نماييد و جایخواب شان را از هم جدا کنيد”.
۲- اختلاط زن با مرد: چه این مرد یا زن در حال اجرای وظیفه باشد، چه در خانه به حیث خادم، چه در مدارس و اماکن علمی و چه در جاده ها و راه های عمومی، بازار ها و غیره که همه و همه شامل این نوع اختلاط میگردد.
این نوع اختلاط با دلایل بسیاری از منابع اسلامی منع شده است، دینیکه به پیامبرش با گفتن: {عَلَیکُنَّ بحافَاتِ الطَریق} (بیهقی في الآداب، ص: ۶۶۸) ترجمه: “بر شما زنان لازم است تا در جادهها از کنارههای آن قدم بزنید” به زنان اجازه اختلاط – بیدون مراعات ضوابط و حدود شرعى – حتی در کوتاهترین مدت ها را نمیدهد چه برسد به بیشتر از آن؟
دین اسلام به قدری در این مساله محتاط بوده که خدای متعال حتی اسباب و راههای رسیدن به آن را نیز حرام و منع قرار میدهد، چنانچه خداوند متعال خودش میفرماید: { وَلَا تَقْرَبُوا الزِّنَا إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاءَ سَبِيلًا } (نساء۳۲)
ترجمه: “و نزدیک زنا نشوید که کاری بسیار زشت و راهی بد است. که بیدون شک یکی از بزرگترین راههای ارتکاب زنا همین اختلاط زنان با مردان است.”
{الإختِلاط بَينَ النِساء وَ الرِجال، ص: 10}
◯ آثار اختلاط بر فرد و جامعه:
– اختلاط زن با مرد سبب ضعف ایمان و انحراف از دین اسلام میشود.
– اختلاط باعث تأخیر در ازدواج یا ترک آن می شود، زیرا شخص اختلاطگر به اندازه کافی از طریق چشم ارضا میشود و شیطان وی را با فقر و مصارف هنگفت عروسی و زیاد شدن مسؤولیت ها بیم میدهد و شخص را به حالت مجرد (عدم ازدواج) بودنش قانع میسازد.
– اختلاط زن و مرد، حیا را از میان میبرد و بیدون شک زن و مردیکه حیا نداشته باشند انتظار داشتن ایمان از آنها نمیباشد، چنانچه رسول خدا ﷺ میفرماید: “ايمان و حیا با هم خیلی نزدیک اند و هرگاه یکی از آن از بین برود، دیگری نیز از بین خواهد رفت”. (حاکم 1/22 ادب المفرد، ص: 442)
– اختلاط راه عمل فاحشه (زشت) را هموار ساخته و پرده عفت را میدرد.
علامه ابوزید -رحمه الله- میفرماید: عفت حجاب توسط اختلاط از بین میرود، برای همین اسلام راه جدایی مرد از زن بیگانه را پیشکش میکند و برای زن و مرد گردهماییهای جداگانه را انتخاب نموده است.
– در اختلاط زن و مرد انواع زنای اصغر (زنای کوچک) رخ میدهد. ابو هریره -رضي الله عنه- از پیامبر ﷺ روایت میکند که آنحضرت ﷺ فرمودند: “خداوند متعال برای هر انسان نصیبی از زنا قرار داده که وی را از آن رهایی نیست: و زنای چشم همانا نظر کردن و یا دیدن به طرف شخص نامحرم، زنای زبان عبارت از سخن گفتن با نا محرم – البته سخن بیدون ضرورت – و زنای نفس همانا آرزو کردن نامحرم است…” بخاری (6243).
آری! خیلی بعید به نظر می رسد که انسان اختلاطگر از این نوع زنا ها جان سالم به در ببرد.
– اختلاط ریشه هر فتنه و بلا است.
– اختلاط از زن بازیچه دست مرد میسازد.
محمد رشید العوید میگوید: «امروزه زن در اروپا تمام قیمتاش را از دست داده است و تا جایی بی ارزش شده که قبل از این در هیچ جایی هیچ زنی چنین نشده است! زن در آنجا مانند بازیچهای شده که هر لحظه دست به دست میشود، از توان خود بیشتر کار میکند و در هر جای از وی به حیث خادم استفاده میشود و چنان بی احساس و سرگردان شده و به هدفی که الله او را خلق نموده است لحظهای نمیاندیشد».
– زنیکه با مردان اختلاط میکند مانند متاع و یا مال ارزش خود را از دست میدهد.
– اختلاط زن و مرد باعث جلب تهمت و بد گمانی میگردد، زیرا این زن خودش با اختلاط نوعی شک و بدگمانی را به دل شوهرش جای میدهد خصوصا وقتی گناه آشکارا باشد.
– اختلاط زن و مرد سبب بیشتر شدن طلاق در جامعه گردیده و همچنان باعث به وجود آمدن امراض قلبی و باطنی میشود، زیرا وقتی زنی از خانهاش بیرون میشود و در یک جامعهی مختلط پا میگذارد، یا در جاییکه کار میکند، به رقابت با هم نوعانش میپردازد و تلاش میورزد تا لباس بهتری به تن کند و جلب توجه شود و از این طریق و یا طریقههای مختلف دیگر حسد، کینه و بقیه رذایل اخلاقی را در باطن میپروراند.
– اختلاط زن و مرد سبب سقوط و زوال حکومتها میشود، اگر به تمدنهای پیشینه نگاهی بیندازیم، از بزرگترین دلایل زوال آنها میتوان داخل شدن زنان بین مردان حکومتی را نام برد و همین عمل باعث فرود آمدن عذاب الهی نیز گردید، چنانچه در کشورهای همچو یونان، روم، فارس، بابل و دیگر ممالک اتفاق افتاد.
{الإختِلاط بَينَ النِساء وَ الرِجال، ص: 139-117}
***
از خدای متعال هدایت برای خود و تمام مردان و زنان مسلمان خواهانم، وصل الله تعالی علی خیر خلقه محمد و علی آله و صحبه و من تبعهم باحسان الى يوم الدين.