زنان صحابه
موضوعات داغ

جویریه بنت حارث رضي الله عنها

اسم و نسب وی :

جویریه بنت حارث بن ابو ضرار بن حبیب الخزاعیه المصطلقیه، قبل از ازدواج با رسول اکرم صلی الله علیه و سلم همسر مسافع بن صفوان مصطلقی بود.

بانو جویریه رضی الله عنها  دختر سردار قبیله ی بنی المصطلق بود وی زنی خوش رو و جذاب بود که هر کسی او را می دید مجذوبش می شد.

ازدواج اش با رسول الله ﷺ:

قبیله ی بنی المصطلق خواست تا با پیامبر ﷺ بجنگد ، هنگامیکه پیامبر ﷺ از این نیت آنها با خبر شد لشکر را آماده کرد و بالای آنها حمله کرد. تمام قبیله ی بنی المصطلق در این جنگ به اسارت مسلمین در آمدند از جمله بره دختر حارث یا آن طور که پیامبر ﷺ به او نام داده بود جویریه رضی الله عنها.

جویریه رضی الله عنها از آنجایی که از اسلام و از معامله آنها با اسیران خبر داشت خواست که خودرا از اسارت خلاص کند و با سید خود( ثابت بن قیس یا پسر عموی او)  مکاتبه كرد ( خط نوشت) سپس جهت درخواست کمک نزد رسول اکرم صلی الله علیه و سلم رفت و از او درخواست کمک کرد تا خود را از  اسارت خلاص کند رسول الله ﷺ به او فرمود آیا تو چیزی بهتر از کمک نمی خواهی؟ جویریه گفت: چه چیزی ای رسول الله؟؟ رسول الله ﷺ فرمود: این که من ترا از اسارت آزاد سازم و سپس با تو ازدواج کنم. جویریه در پاسخ موافقت خود را بیان کرد.

وقتی خبر ازدواج رسول الله ﷺ با جویریه در مدینه منوره پخش شد مسلمانانی که اسیران بنی مصطلق را در دست داشتن گفتن چگونه میشود خویشان رسول خدا صلی الله علیه و سلم در دستان ما اسیر و دربند باشند و تمام آنان را آزاد کردند.

عایشه رضی الله عنها در مورد این واقعه میگوید : در واقع با این وصلت صد خانواده ی قبیله ی بنی المصطلق آزاد شدند، و من هیچ زنی را نمی شناسم که به اندازه جویریه برای قبیله ی خود مایه ی خیر و برکت بسیار بوده باشد.

جویریه رضی الله عنها نقش بسیار مهمی را در اسلام‌ آوردن تمام قبیله خود ايفا كرد.

فضيلت های بانو جویریه :

جویریه رضی الله عنها زنی پرهیز گار و عابد نماز خوان و بسیار روزه می‌گرفت.

از جویریه بنت حارث رضی الله عنها روایت است که می گوید: رسول الله ﷺ به من فرمود: «لَقَدْ قُلْت بَعْدَك أَرْبَعَ كَلِمَاتٍ، لَوْ وُزِنَتْ بِمَا قُلْت مُنْذُ الْيَوْمِ لَوَزَنَتْهُنَّ: سُبْحَانَ اللَّهِ وَبِحَمْدِهِ، عَدَدَ خَلْقِهِ، وَرِضَا نَفْسِهِ، وَزِنَةَ عَرْشِهِ وَمِدَادَ كَلِمَاتِهِ»: «پس از تو، چهار کلمه گفته ام که اگر با آنچه تو در طول امروز گفته ای وزن شود، از آنها سنگين تر خواهد بود: “سُبْحَانَ الله وَبِحَمْدِهِ عَدَدَ خَلْقِهِ، وَرِضَا نَفْسِهِ، وَزِنَةَ عَرْشِهِ، وَمِدَادَ كَلِمَاتِهِ”: “تسبيح و پاکى الله و ستايش او را به تعداد مخلوقات او، خشنودى او، وزن عرش او و جوهر سخنانش، بيان مى نمايم”». [صحیح است] [به روایت مسلم]

وی خبر می دهد که رسول الله ﷺ به هنگام نماز صبح ایشان را ترک نموده و به وقت چاشت نزد ایشان بازگشته و او را در حال ذکر دیده است؛ پس به او خبر داده که بعد از وی چهار کلمه بر زبان آورده که اگر با آنچه جویریه گفته مقایسه شود، در اجر و پاداش با آنها برابری خواهد کرد یا از نظر وزن سنگین تر خواهند بود…..الخ

ایشان یکی از راویان حدیث رسول اکرم ﷺ بودند که عبد الله بن عباس و مجاهد و كريب و ابو ايوب از وی روایت کردند .

وفات بانو جویریه :

جویریه رضی الله عنها در ماه ربیع الاول سال ۵۶ هجری این دنیای فانی را وداع گفت.

مراجع :

  1. محمد ﷺ، تألیف محمد رضا.
  2. مادران مومنان همسران پیامبر ﷺ، تألیف محمد صالح عوضی، ترجمه سوما بزرگی.
  3. اسد الغابه في معرفة الصحابة، تاليف ابن الاثير ابو الحسن علي الجزري.
  4. السیرة النبوية عرض وقائع و تحليل احداث، تأليف علي محمد محمد صلابي.
  5. موسوعة حياة الصحابيات، محمد سعيد مبيض

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن