مقالات
موضوعات داغ

قطع رحم

در زمان چیره شدن وسائل مدرن ارتباطات و حمل و نقل بر دنیا؛ که فاصله های بین مردم را از بین برده و دور را نزدیک ساخته ، طوری که انسان میتواند با هر شخصی که خواست در هر وقت که بخواهد در هر نقطه از زمین بخواهد تماس بگیرد میتواند با او صوتی و یا هم تصویری گویا که کنار هم نشسته اند با هم صحبت کنند.. روابط و ارتباطات انسانها با همدیگر شان باید افزایش یافته باشد.

اما چیزی که مشاهده میشود اینست که با افزایش وسایل ارتباطی و حمل و نقل فاصله ها میان خویشان و بستگان بیشتر شده ، در حالی که مردم در گذشته خودرا مورد سرزنش و ملامتی قرار میدادند اگر خویشان و بستگان خودرا هفته وار و یا یک هفته بعد ملاقات نمی‌کردند بعدها سهل انگاری صورت گرفت و به ماه مبدل شد و اکنون به ماه ها و سالها رسیده است ، نزدیکان همدیگر خودرا نمی بینند مگر اینکه عیدی یا عروسی و یا هم جنازه‌ای آنها را دور هم جمع کند، با وجود دسترسی به دستگاه های هوشمند که سختی و حرج‌ را دفع کرده.
خداوند متعال فرموده است:
﴿وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ ٱلَّذِی تَسَآءَلُونَ بِهِۦ وَٱلۡأَرۡحَامَ﴾ [النساء: 1].
«و از خشم خدایی بپرهیزید که همدیگر را بدو سوگند می‌دهید، و بپرهیزید از این که پیوند خویشاوندی را گسیخته دارید (و صله رحم را نادیده گیرید)
از جمله نابود کننده های اعمال نیک و کارهای خوب قطع ارتباط با خویشاوندان است ، زیرا کسی که رحم خودرا قطع کند اعمال او مورد پذیرش الله متعال قرار نمیگیرد و از کارهای نیک خود بهره نمی‌برد، ابو هريرة رضی الله عنه از پیامبر صلى الله عليه وسلم روایت میکند که فرموده :  ( اعمال انسان ها هر پنجشنبه «شب جمعه» به الله متعال عرضه می شود، اما اعمال فردی که با خویشاوندانش قطع ارتباط کرده قبول نمی شود). به روایت احمد
آیا نمی دانید که دروازه های بهشت ​​هر دوشنبه و پنجشنبه باز می شود و اعمال به پروردگار جهانیان ارائه می شود ، و همه مسلمانان بخشیده می‌شوند ، جز کسانی که با هم دشمنی و عداوت دارند ؟ پس چگونه خواهد بود وقتی این دشمنی میان خویشاوندان اتفاق افتاده باشد ؟ ابوهریره رضی الله عنه از پیامبر صلی الله علیه و سلم روایت کرده که فرموده ( دروازه های بهشت در روزهای دوشنبه و پنجشنبه گشوده می شود و هر بنده ای که به الله شرک نياورده است، آمرزيده می گردد؛ مگر کسی که ميان او و برادر مسلمانش کينه ای وجود دارد؛ گفته می شود: آمرزش اين دو را تا زمانی که آشتی کنند، به تأخير بيندازيد؛ آمرزش اين دو را تا زمانی که آشتی کنند، به تأخير بيندازيد ) به روایت مسلم.


پس چگونه امید خیر را دارد کسی که دروازه های آسمان ​​برای او باز نمی‌شود ؟ و اگر دروازه های اسمان ​به روی ات بسته شود ، کدام در را می کوبی؟ آیا از خطر قطع خویشاوندان اطلاع یافته‌ای ؟
پس بشتابیم بسوی ازبین بردن اختلافات و کینه و حسد و ارحام و بستگان خودرا صله رحمی کنیم.

اول: تعریف قطع رحم:
در لغت : قطع رحم یک ترکیب اضافی است که از دو کلمه تشکیل شده است:
الف- قطع : که به معنای بریدن، جدا کردن، و رها کردن است.
ب- رحم: که به معنای موقعیت تشکیل جنین در شکم، و خویشاوندان است.
در اصطلاح:
قطع رحم عبارت است از آزردن و رنجاندن خویشان و بستگان و نزدیکان، و یاری نکردن و غمخواری ننمودن با آنان در مال و آسایش و خیرات دنیوی در حالی که به آن محتاج باشند، و رساندن زیان به آنها توسط زبان و دست.

خویشاوندان دو گونه هستند:
1- خویشاوند محرم : هر دو شخصی که بین خود پیوندی دارند ، اگر یکی را مرد و دیگری را زن تصور کنیم ازدواج آنها با هم جایز نیست ، مانند پدر،مادر ، خواهر، برادر ، پدربزرگ، مادربزرگ ، اجداد بالاتر از آنها ، فرزندان، نواسه ها و پائینتر از آنها، کاکاها، عمه ها، خاله ها و ماما ها.
2- خویشاوند که محرم نیست: آنهایی هستند که در بالا از آنها یاد اوری نشده ، مانند دختران کاکا ، دختران عمه ، دختران خاله و ماما و مانند آن.

حکم آن:
حرام است و از جمله گناهان کبیره است، و سببی از اسباب محرومیت از بهشت ​​است مگر اینکه قاطع رحم مورد رحمت الله متعال قرار بگیرد.

نشانه و صورتهای قطع ارتباط خویشاوندان:
قطع رحم تأثیر بسیار منفی بر امت اسلامی و همه افراد آن دارد؛ زیرا که افراد را از هم جدا می کند و مسلمانان را در معرض درگیری ها و اختلافات قرار میدهد، و باعث تنفر و بدبینی خویشاوندان نسبت به همدیگر شان میشود، قطع روابط خویشاوندی اشکال مختلف و متنوعی دارد، برخی موارد ان قرار ذیل است:
1- اذیت رساندن توسط زبان از قبیل : غیبت، سخن چینی، بدگویی، از بین بردن رابطه‌ی دوستان و اقارب ، فحش گفتن ، سرزنش کردن ، صدا زدن به القاب گوناگون بد و مانند آن.
2- اذیت رساندن توسط دست از قبیل : ضرب ، کمک و یاری نکردن مادی و معنوی.
3- تحمل نکردن اذیت و آزار خویشاوندان؛ چه زبانی باشد و یا توسط دست.
4- نبخشیدن خطاهای خویشاوندان ‌.
5- نیکی نکردن ،نپرسیدن احوال ، شریک نشدن در خوشی و غم و قطع ارتباط و رفت و آمد با خویشاوندان.
6- کمک نکردن مادی با اقارب و خویشاوندان، مانند صدقه دادن به یکی از بستگان نیازمند ، یا دادن هدایایی که باعث گسترش محبت و تقویت روابط اخوت و برادری می شود.
7- خودداری کردن از دیدار اقارب و خویشاوندان و شرکت نکردن در مناسبات اجتماعی آنها ، که این یکی از برجسته ترین و خطرناک ترین مظاهر و صورتهای قطع رحم است….روزها می گذرد و مرگ به آدمی نزدیک شده می‌رود ، ممکن فردی بمیرد در حالی که سالهاست که خویشاوندان و بستگانش را ندیده.
8- فرق قائل شدن بین خویشاوندان: شخص باید بدون استثنا با همه خویشاوندان خود ارتباط و رفتار خوب داشته باشد ؛ زیرا تمایز میان خویشاوندان یکی از مظاهر قطع روابط خویشاوندی است ، همچنین ضروری و لازمی است که فرد خویشاوندان خودرا به پایبندی به دین امر کند و صمیمیت و دوستی را میان آنها غرس کند.

اسباب قطع ارتباط میان خویشاوندان :
1- دوری از دین.
2- جهل: جهل از اهمیت روابط خویشاوندی و جایگاه آن در دین ، ​​و از مجازات و خطر قطع رحم ؛دلیل مهم قطع رحم است.
3- بخل: ممكن است بخل عامل قطع رحم باشد ، طوری که شخص می ترسد كه مجبور شود به خویشاوند فقیر خود صدقه دهد ، یا ترس از این دارد كه نزدیكانش از او طلب بدهی كنند، بنابرین از دیدار آنها امتناع می ورزد و ارتباط با آنها را قطع می کند.
4- تکبر : غرور و استكبار از علل قطع روابط خویشاوندی است ، زیرا برخی مردم با نگاهی مملو از تکبر و فرومایگی به نزدیكان خود نگاه می كند، که باعث قطع ارتباط با آنها می شود.
5- شرمندگی: تکلف و مبالغه صاحب خانه در استقبال مهمان ( خویشاوند ) ، برخی را از دیدار با بستگانشان دور می کند ، زیرا مهمان در خانه اقارب خود احساس می کند که در خانه غریبه است و از طرف دیگر صاحب خانه احساس راحتی نمی کند ، که منجر به قطع ارتباطات می شود.
6- زیارت نکردن خویشاوندان و به تاخیر انداختن آن باعث عادت کردن به قطع خویشاوندان میشود و منجر به قطع ارتباط میان آنها می‌شود.
7- ملامتی و سرزنش کردن برخی خویشاوندان هنگام ملاقات بعد از مدت طولانی منجر به بیزاری آنها از همدیگر می‌شود.
8- پذیرایی درست نکردن و اهتمام ندادن به خویشاوند در هنگام زیارت باعث قطع ارتباط میشود.
9- تأخیر در تقسیم ارث ( میراث) ، در حالی که همه‌ی خویشاوندان حق خود را می خواهند ، بنابراین اختلافات ایجاد میشود، و خصومت و نفرت میان خویشاوندان ایجاد میشود.
10- مشکلات خانوادگی از جمله طلاق میان خویشاوندان دلیل قطع روابط خویشاوندی می‌شود.

آثار و اضرار قطع رحم:
1- مورد لعن الهی قرار گرفتن.
2- محروم شدن از یاری و پشتیبانی الهی.
3- از بین رفتن برکت از رزق و روزی و عمر.
4- قبول نشدن کارهای نیک بنده‌.
5- محرومیت از بهشت.
6- قاطع رحم مورد احترام مردم قرار نمی‌گیرد بلکه بر عکس مورد تنفر و بدبینی قرار میگیرد.
7- اضطراب و اختلال روانی.

سرانجام ، پس از اینکه خطر قطع رحم را شناختیم ، لازم است که با تقسیمات پیوندهای خویشاوندی آشنا شویم تا مبادا بخاطر قطع انها خشم خدا بر ما نازل شود:
1- خویشاوندی که باید با آنها ارتباطات بر قرار شود و قطع‌ آن حرام است: هر خویشاوند محرم است ، مانند پدربزرگ و مادربزرگ ، مادربزرگ ها ، کاکاها ، عمه ها ،ماما ها ، خاله ها ، خواهران و برادران.
2- خویشاوندی که بر قرار کردن ارتباط با آنها مستحب است و قطع انها مکروه است :هر خویشاوندی است که محرم نیست ، مانند فرزندان کاکاها و عمه ها و خاله ها و ماما ها.

نتیجه گیری:
در اخیر ، هرکسی که می خواهد از پل صراط بیدون افتیدن در اتش جهنم و میلان کردن به سوی آن بگذرد با خویشاوندان خود ارتباطات را محکم کرده و از قطع آنها دوری کند، زیرا رسول الله صلی الله علیه و سلم فرموده : «ای مردم، سلام گفتن را رواج دهيد و پيوند خويشاوندی را به جای آوريد و غذا بدهيد؛ و شب هنگام، درحالی که مردم خوابيده اند، نماز بخوانيد تا به سلامتی (بدون هیچ رنجی) وارد بهشت شويد» ( به روایت أحمد و ترمذي).
در این گفتار پیامبر کمی فکر و تامل کنید (بدون هیچ رنجی) وارد بهشت می‌شوید) پس هرکس که این اعمال صالح را انجام دهد ، با آرامش از پل جهنم عبور می کند بدون اینکه آتش به او برسد، یا توسط قلاب آتشین خراشیده شود ، بنابرین با آرامش وارد بهشت ​​خواهد شد، و باید بترسند انانکه قطع میکنند اقارب و خویشان خودرا از اینکه کارهای نیک شان مورد پذیرش قرار نگیرد و تمامش عبث و هدر رود.

منابع بحث:
١- سایت سطور.
٢- سایت الالوكة.
٣- سایت مداد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن