دین اسلام برای تداوم و بهبود کیفیت خانواده با در نظر گرفتن حقوقی برای زن و مرد، وظایفی را برای آنان تعیین کرده است. زن اگر به نکات شوهرداری خوب آشنا باشد با انجام وظایفی که خداوند بر او محول کرده است می تواند منزل را به بهشت برین تبدیل کند و از شوهر و فرزندان خود افرادی آبرومند، لایق و پویا بسازد و زمینه خوشبختی، آرامش و فضیلت را در منزل فراهم کند.
اسلام برای زن بر شوهرش حقوق تعیین نموده آنرا مجرد نوشته و بالای ورق نگردانیده بلکه آنرا بیشتر از یک محافظ مقرر نموده است.
در هر عرصه مختلف زندگی مردانی موفق هستند که زنان موفق پشت سر آنان میباشد.
شوهر داری، تربیت فرزندان و گرم نگه داشتن کانون خانواده از وظایف و مسوولیتهای مهم زنان است. البته در جامعه امروزی بسیاری از خانم ها علاوه بر شاغل بودن در اجتماع به وظایف دیگری همچون موارد ذکر شده می پردازند و مسوولیت های آنها بیشتر نیز شده است.
اگر خانوده ها از استحکام خوبی برخوردار باشند، فرزندان تربیت شده در چنین فضایی، از رشد و بالندگی خوبی برخوردار خواهند شد؛ در نتیجه مشکلات کمتری در جامعه ایجاد می شود. بخش زیادی از تربیت فرزندان تا دوره نوجوانی و بلوغ بر عهده زنان می باشد و این حاکی از اهمیت نقش مادر در تربیت فرزند می باشد.
در اسلام چه وظایفی برای زن در برابر شوهر تعیین شده است؟
1. اطاعت از شوهر:
اطاعت از شوهر و خودداری از نافرمانی او، یکی از مهمترین وظایف زن نسبت به شوهر است. البته اطاعت از شوهر در مواردی است که مخالف احکام الهی نباشد.
پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم می فرمایند:
«اگر سجده کردن برای غیر خدا جایز بود، دستور می دادم تا زن در برابر شوهرش سجده کند.»
رواه ابن ماجه 1853
2. اخلاق خوب:
همه انسان ها شیفته محبت و دلباخته جذابیت های روانی و کشش های نفسانی می باشند. بنابراین هنر زن در این است که با درک درست از خصوصیات اخلاقی، نیازهای نفسانی شوهر، مهرطلبی ها، محبت جویی ها، با استفاده از بهترین روش ها پاسخ گوی شوهر خود باشد و او را از دغدغه ها و وسوسه های درون در برابر محرک های بیرونی مصون بدارد.
زن با اخلاق خوب خود در زندگی مشترک می تواند با زیبایی بیان و کلام خود، هیچ فرصتی را برای ابراز محبت نسبت به همسرش را از دست ندهد. زن فهیم و لایق کانون خانواده را گرم و شاد نگه می دارد و در هنگام بروز مشکلات با خوش زبانی و محبت به دور از اضطراب سخن می گوید.
3. اظهار علاقه و محبت به شوهر:
مردان تشنه محبت و دوستی همسر خویش هستند. اگر مردی بداند که مورد توجه و محبت همسر خود نمی باشد، احساس تنهایی، بی کسی، اضطراب و ناراحتی می کند.از همین رو زن مهربان می تواند با محبت خود به شوهرش اظهار علاقه کرده و عشق خود را در قالب کلمات زیبا و پر مفهوم با لحن مناسب نشان دهد.
4. استقبال گرم از شوهر:
یکی از سنت های زیبا برای مسلمانان در هنگام دیدن یکدیگر، سلام کردن است. سلام کردن محبت و الفت ایجاد کرده و کینه و کدورت را از بین می برد. چه نیکو است که هرگاه شوهر وارد منزل می شود زن با گشاده رویی به استقبال او رفته و سلام بگوید.
خداوند در قرآن کریم می فرمایند:
«هرگاه به شما تحیت گویند، پاسخ آن را بهتر از آن بدهید؛ یا (لااقل) به همان گونه پاسخ گویید.خداوند حساب همه چیز را دارد.»
( سوره نساء، آیت: 86)
و در جای دیگر می فرمایند:
«اهل بهشت یکدیگر را با سلام کردن خوش آمد گویند.»
( سوره ابراهیم، آیت: 23 )
5. احترام شوهر:
زن فهیم و دانا می داند که تمام انسانها از تنبیه گریزان اما تکریم پذیر هستند.هر کس در ابتدا شخصیت خود را دوست دارد و تمایل دارد تا دیگران به او احترام بگذارند. به طور کلی اگر کسی به او احترام گذارد او را دوست خواهد داشت.
6. آرایش و آراستگی برای شوهر
یکی از وظایف زن این است که با حفظ ارزش ها و توجه به وضعیت شناختی و روانی فرزندان سعی کند با رعایت حرمت ها از آراسته ترین لباس ها و آرایش ها در برابر شوهر خود استفاده کند، چرا که مرد به این جذابیت ها نیاز دارد.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و سلم می فرمایند:
« زن باید خودش را برای شوهر به خوشبوترین عطرها معطر کند، و زیباترین لباسهایش را بپوشد، و به نیکوترین آرایش، برای شوهرش آرایش نماید، و پیوسته خودش را بر شوهر عرضه کند.»
7. تهیه ی غذای مناسب:
زن کدبانو و هنرمند برای رضایت اعضای خانواده به ویژه همسر خود ، بهترین غذاهای مورد علاقه آنها را تا حد امکان خود فراهم می کند.
3- لزوم اجازه شوهر:
یکی از مسئولیت های مهم همسر، امانتداری است؛ زیرا مرد، زن را امین خود در خانه می داند و او باید تمام توان و کوشش خود را برای حفظ اموال شوهر به کار ببرد.
پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه وسلم نیز می فرمایند: «زن از خانه شوهر صدقه ندهد مگر به اجازه همسر». صحيح ابو داوود
4- اجازه روزه مستحبی:
زن نباید کاری کند که امکان بهره جنسی از او ممکن نشود؛ در حالی که وقتی روزه می گیرد امکان ارتباط جنسی نیست.
پیامبر صلی الله علیه و سلم فرموده اند: «زن بدون اجازه شوهر روزه مستحبی نگیرد». صحيح بخاري
البته روزه واجب را هیچ کس نمی تواند مانع آن بشود؛ زیرا انسان، مکلّف به انجام آن است.
7- پرهیز از قهر کردن با شوهر:
قهر کردن صفت ناپسندی است که آثار شومی بر روابط خانوادگی می گذارد؛ زیرا آغازی بر شکاف در زندگی زناشویی است و باعث بروزناراحتی ها و اختلاف گردیده، اطمینان زن و شوهر را نسبت به یکدیگر سلب می نماید.
نکاتی که ذکر گردید از جمله مسوولیتها و وظایف یک زن مسلمان در قبال همسرش بود.
منابع:
جایگاه زن از دیدگاه اسلام، یوسف قرضاوی
سیمای جامعه شناسی زنان در آیین قران،
سایت: حوزه.نت
سایت: الاسلام سؤال و جواب