صفحه اصلیمقام و جایگاه زن در اسلام
موضوعات داغ

جایگاه زن در اسلام

بسم الله الرحمن الرحیم 

جایگاه زن در اسلام 

الحمد لله رب العالمین و الصلاة و السلام على خير خلقه محمد بن عبد الله و على اله و صحبه أجمعين أما بعد: 

سخن نیک و شایسته است که ما در مورد فضیلت و جایگاه زن در اسلام مقاله‌ی را به تحریر آوریم، زیرا ما از راه و روش که الله و پیغمبرش برای ما تعیین نموده اند دور شده ایم، و به خصوص در این عصر که افراد ظهور کرده اند و سخن های را به زبان میآورند حتی ابو جهل و ابو لهب به زبان نیاورده بودند، تبرج در جاهلیت طوری بود که حصه از گردن و یا پاهای زن ها آشکار می شد، اما امروز به ادعای آزادی و دموکراسی چیزهای عجیب و غریب را از آنانکه خودرا فیلسوف زمان می دانند می بینیم و می شنویم، اینها در حقیقت می خواهند زنها را مانند حیوانات درنده شکار کنند، پس به همین خاطر لازم دانستیم تا در مورد جایگاه زن در اسلام و حقوق را که اسلام برای اش عطا نموده سخنی داشته باشیم. 

در این اواخر صداهای مانند حقوق زنها و مساوی بودن شان با مردها به‌ گوش می‌رسد، و ادعا دارد که اسلام زن را مورد ظلم قرار داده، حقوق‌اش را پامال، وآزادی‌اش را سلب نموده است، پس لازم است تا در جواب اینها بگوییم که، تمام اینها جز دروغ چیزی بیش نیست، اسلام انصاف، عدل، وحقوق انسان، وحیوان را مراعات نموده، خیر را برای بشریت فراهم نموده، قوانین را بخاطر احترام این حقوق گذاشته، و مردم را به مهربانی و رحمت فرا خوانده.

زن قبل از اسلام مانند مال بود، و به میراث برده می شد، و هیچ حقی نداشت، وظیفه وی فقط خدمت کردن و اولاد آوردن بود.

در گذشته وقتی کسی صاحب دختر می شد مایوس شده، و دختر را ننگ و عار می دانست، چنانچه الله متعال درین مورد می فرماید ” و اگر یکی را از ایشان به تولد دختر مژده داده شود روی او سیاه گردد و او پر از اندوه باشد.

برای زن هیچ حقی از میراث پدر برادر و شوهرش داده نمیشد.

برای معلومات بیشتر در مورد ( حالت زن قبل از اسلام) به مطلب که در سایت ما به همین رابطه است‌ مراجعه نمایید.

به آمدن ‌دین اسلام زن از حقوقی بسیاری برخوردار شد، و ظلم و ستم از وی دور شد، اسلام به نیکی به زنها و حسن معاشرت با آنها امر کرده.

هر چند آشنایی بیشتر با سیرت رسول اکرم -صلی الله علیه و سلم- داشته باشیم جایگاه زن را در اسلام بیشتر خواهیم شناخت.

از ابی هریره -رضی الله عنه- روایت است گفت : وقتی الله متعال این آیه را نازل کرد” بترسان از عذاب الله خویشان نزدیکتر خود را” رسول الله -صلی الله علیه و سلم- ایستاد و گفت ای مردم قریش، ای اولاد عبدمناف، ای عباس بن عبدالمطلب،ای صفیه عمه رسول خدا وای فاطمه بنت محمد- یا کلمه مانند آن گفت – نفس های خودرا بخرید، من نمی توانم چیزی از عذاب الله را از شما دفع نمایم.

در این اواخر صدا زدن زن ها به نام های شان عمل بد و خلاف عادت شمرده می شود، و مردم گمان می کنند که نام زن مانند خودش عورت است و نباید شناخته شود،زن ها در صدر اسلام مقام و منزلت خودرا دانستند و هنگامیکه صدای ایمان را شنیده، لبیک گفتند، وگروه گروه داخل این دین مبین شدند.

اسلام عادت زنده به گور کردن دخترها را از بین برد و آنرا جرم سنگین خواند، چنانچه الله متعال می فرماید: ” و وقتیکه دختری را که زنده در گور کرده بودند پرسیده شود، به کدام گناه کشته شده”.

اسلام دختر را تحفه و هدیه الهی خوانده باز هم الله متعال می فرماید: ” پادشاهی آسمان ها و زمین از آنِ الله است هر چه می خواهد می آفریند، عطا می کند دختران هر که را خواهد، و پسران عطا می کند هر که را خواهد”.

کسانی که از بدنیا آمدن دختر غصه می خورند باید بدانند که الله متعال دختر را قبل از پسر یاد کرده و این کرامت است که الله متعال برای دخترها داده.

زن اگر مخلوق ضعیف است پس پروردگار قوی دارد که همراهش است و حقوق را برایش تعیین کرده.

اسلام در میراث برای زن حصه ‌تعیین نموده مانند که برای مرد تعیین نموده، درین مورد الله متعال می فرماید: “مردان را حصه ای هست از آنچه پدر و مادر و خویشان بگذارند و زنان را نیز حصه ای هست از آنچه پدر و مادر و خویشان بگذارند از آنچه کم باشد از مال یا بسیار، حصه مقرر کرده شده است”.

الله متعال در قرآنکریم زن و مرد را در عبادات ونزدیک بودن به الله متعال مساوی دانسته، پس می فرماید: ” هر کسی که عمل نیک کرد، مرد باشد یا زن در حالی که او مسلمان است هرآئینه زنده کنیم اورا به زندگانی پاک و آن جماعت را پاداش ایشان به حسب نیکوترین آنچه می کردند می دهیم”.

همچنین می یابیم که هیچ صفت خوب و نیک برای مردها ثابت نیست مگر اینکه برای زن ها هم ثابت شده است.

اینها برخی از حقوق است که اسلام برای زنها داده، که از آن فرق میان حالت زن قبل و بعد از اسلام شناخته می شود.

یقینا ما تعجب می کنیم از آنانکه در حق زنها بدی می کنند و غیرت خودرا بالای زن، دختر و خواهر خود از دست داده اند حتی آنها را به بدی کردن به آنچه تعلق به عفت و پاکیزگی زنها دارد، تشویق می کنند مانند آشکار کردن زینت و به هیجان آوردن غریزه مردها و اختلاط با آنها و خلوت با بیگانگان زیر نام آزادی و اعتماد به نفس.

اسلام برای زن ستر و پرده را می خواهد و آنها برهنگی زن را می خواهند، اسلام برای زن عفت شرافت و پاکیزگی را می خواهد و آنها می خواهند عزت، عفت و شرف زن را از او بدزدند.

دشمنان اسلام دانستند که زن نصف جامعه بلکه بیشتر از نصف را تشکیل می دهد، و اینکه زن مسلمان باعث بوجود آمدن قهرمانان می شود، زن مسلمان پسران خودرا به محبت، عبادت و جهاد بزرگ می نماید و دختران خودرا به اخلاق نیکو و فضایل آراسته می نماید، به این خاطر سعی و تلاش بسیاری را بخرچ دادند تا اورا از تمام افکار و معتقدات خوب و نیک اش دور بسازند و اورا مصروف چیزهای بیهوده و حقیر بسازند تا مبادا قهرمانان را تربیت کند.

دشمنان دین هنگامیکه یقین حاصل کردند که مسلمان ها را از دین شان به جنگ و رویارویی مستقیم دور نمی توانند، رو به سوی زن مسلمان آوردند و اورا منحیث سلاح برای فاسد ساختن جامعه بکار گرفتند.

در اخیر باید بگوییم که سخن پیرامون زن، حقوق و شخصیت او یکی از مباحث گرم و جنجال بر انگیز است، در حالی که اسلام درباره زن راه حل شافی و کافی را بیان نموده، پس به خاطر فهمیدن آن باید به حالت او قبل و بعد از اسلام رجوع نماییم.

اسلام مقام زن را بلند نموده و انسانیت اورا برایش برگردانده، چنانچه الله متعال می فرماید: ” ای مردمان از پروردگار خویش بترسید آن که شمارا از یک ذات بیافرید و از آن ذات زن اورا آفرید و ازین دو کس مردمان بسیار و زنان بی شمار منتشر ساخت”.

زن در انسانیت، عبادت، پاداش، و مجازات با مرد یکسان است، چنانچه رسول الله -صلی الله علیه و سلم- می فرماید: “النساء شقائق الرجال” ترجمه:  بی گمان زنان همانند مردان اند.

اسلام زن را در مقام مادر مکرم و معزز داشته و حقوق اورا سه بار بیشتر از پدر قرار داده چنانچه در حدیث بخاری ذکر شده است.

و اورا در مقام خواهر مکرم داشته چنانچه در حدیث ابی رمثه که حاکم و احمد آنرا نقل کردند ذکر شده است که رسول الله -صلی الله علیه و سلم- می فرماید: به مادر، پدر، خواهر و برادر ات نیکی کن سپس به نزدیکتر و نزدیکتر.

اسلام زن را در مقام دختر عزت بخشیده، چنانچه در حدیث انس ذکر شده است که رسول الله -صلی الله علیه و سلم- می فرماید: “هرکس دو دختر را سرپرستی کند تا به سن بلوغ برسند، روز قيامت درحالی (به ميدان حشر) می آيد که من و او مانند اين دو خواهيم بود”. وپیامبر انگشتان مبارک اش را به هم چسباند.

یقینا که بزرگترین آنچه به حقوق و جایگاه زن ها در اسلام دلالت می کند وصیت پیامبر -صلی الله علیه و سلم’ در حجت الوداع به زن ها است که چنین فرموده” به وصيت من درباره خوش رفتاری با زنان توجه کنيد”.

الله متعال همه‌ی مارا توفیق عمل به کتاب خود عطا کند، و صلی الله و سلم علی خیر خلقه محمد.

مراجع:

  1. كتاب المرأة في الإسلام، ص٧، تأليف: الشيخ محمد الغزالي، د.محمد سيد طنطاوي، د.أحمد عمر هاشم.
  2. موقع رابطة العلماء السوريين: 

https://islamsyria.com/site/show_articles/7522

  1. موقع الألوكة:

https://www.alukah.net/sharia/0/63319/

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن