مقالات
موضوعات داغ

(وَأَنۢبَتۡنَا عَلَيۡهِ شَجَرَةٗ مِّن يَقۡطِين) – درخت كدو

قرآن کلام الله  متعال و کتاب آسمانی برای همه‌ی انس و جن می باشد که خدای آفریننده، آنرا برای ما فرستاده است، قرآن کریم علاوه بر احکام شرعی و حقوقی که در بر دارد امثال و اعجاز بسیاری را نیز به همراه دارد که سند صحتی بر خود می باشد.

در این کتاب که هزار و چهارصد سال قبل به رسول الله ﷺ وحی شده است، مقدار زیاد معلوماتی وجود دارد که در قرن بیست ویک تازه کشف گردیده شده است، یکی آن کدو می‌باشد، الله متعال در سوره صافات می فرماید:

وَأَنۢبَتۡنَا عَلَيۡهِ شَجَرَةٗ مِّن يَقۡطِينٖ. (۱۴۶)

خداوند [جل جلاله] برای یونس [علیه السلام] در حالی که در صحرا بود، درخت کدو را رویاند تا در سایه‌اش قرار گیرد و از میوه‌اش بخورد.

از انس بن مالک روایت شده است:« مرد خیاطی، پیامبر ﷺ را برای غذایی دعوت کرد، انس می گوید: من همراه ایشان به آن دعوت رفتم، آن مرد برای پیامبر ﷺ نان جو و خورشی از کدو و گوشت خرد شده آورد، انس می گوید: دیدم که پیامبر ﷺ از کناره ظرف، کدو را می خورد، از آن زمان به بعد همواره از غذای کدو خوشم می آمد» (صحیح بخاری).

از انس رضی الله عنه روایت شده است که گفت: « دیدم روزی برای پیامبر ﷺ خورشی آوردند که در آن کدو و گوشت خرد شده بود، دیدم که ایشان دنبال کدویی داخل غذا می گشت و آن را می خورد» (صحیح بخاری)

از ابی طالوت روایت شده است که گفت:« بر انس بن مالک وارد شدم، دیدم که او در حال خوردن کدوست و می گوید: چه بوته یی خوبی! چقدر برایم دوست داشتنی هستی، زیرا رسول الله ﷺ تو را دوست می داشت» (سنن ترمذی).

ابن کثیر در تفسیر آیه (وَأَنۢبَتۡنَا عَلَيۡهِ شَجَرَةٗ مِّن يَقۡطِينٖ) مي نویسد:« بعضی از فواید کدو را كه علما ذکر کرده اند قرار ذیل است :

  1. روییدن سریع.
  2. سایه دار بودن.
  3. داشتن برگهای بزرگ.
  4. نرم بودن آن.
  5. مگس به آن نزدیک نمی شود.

همچنان از فواید کدو می توان به کیفیت غذایی خوب میوه آن، که هم به صورت خام و پخته همراه با پوست و محتویات درون آن قابل خوردن است اشاره کرده اند .

همچنین سیره نویسان نوشته اند که پیامبر ﷺ کدو را دوست داشته و آن را از لبه بشقاب جدا می کرد و می خورد.(تفسیر ابن کثیر)

ابن القیم نیز در این مورد می‌گوید :

 { کدو سرد و مرطوب است و غذای سبکی به شمار می آید، زود هضم می شود و چنانچه قبل از هضم فاسد نشده باشد ترکیب خوبی از آن به دست می آید، این غذا ماده ای نرم و آبدار است و غذایی مرطوب و مخاطی به حساب می آید و برای افراد گرم مزاج مناسب است اما مناسب افراد سرد‌ مزاج نیست.

آب آن باعث رفع تشنگی می شود، چنانچه فرد مبتلا به سر درد شدید، آب آن را بنوشد یا به وسیله‌ی آن سر خود را بشوید، ‌سر درد شدید او تسکین می یابد، کدو نرم کننده شکم است، در مجموع کدو جزو بهترین و زود هضم ترین غذاهاست.} (زاد المعاد)

بر اساس نظر پزشکان معاصر کدو سرشار ویتامین های آ و ب ، آهن و کلسیم است، در آن عناصر فعالی مانند قرعین و اسید های آمینه از جمله لوسین وجود دارد.

کدو تحریک کننده نیست، همچنین زود هضم، آرام بخش، مرطوب کننده، نرم کننده و افزایش دهندهٔ ادرار است، دفع کننده مایعات زائد، تمیز کننده سینه، مجاری تنفس و مجرای ادرار است، برای درمان التهاب مجاری ادرار، بواسیر، مشکلات گوارشی، التهابات روده، ضعف اندام ها، یبوست و گرفتگی مجاری ادراری مفید است، همچنین مصرف کدو برای افرادی که به بیماری قلبی، بی خوابی، و قند خون مبتلا هستند، بسیار مفید است.

همچنین عبد الدائم كحيل ميگوید:

?کدو به ویژه در زمان ما از غذاهای مهم است؛ زیرا حاوی درصد بالایی آب (95%) و فلزات بسیاری است و میزان کمی قند و فیبر دارد؛ پتاسیم آن زیاد و سدیم آن کم است.

?دانشمندان تاکید دارند که کدو برای کاهش وزن و بیماران دارای فشار خون مناسب است. پژوهش‌های جدید پزشکی نشان داده است که این گیاه در پیشگیری از سرطان و کاهش سر درد مفید است.

اینک شاید بفهمیم که چرا رسول الله ﷺ این غذا را دوست داشت ؟

زیرا علما می گویند بهترین دارو آن است که خوراکی باشد، و بهترین خوراکی آن است که دارو باشد.

پس بهتر است خواهد بود که ما هم چیزی را که الگو و سرمشق زندگی کت دوست داشت ما هم دوست بداریم تا صحتمند باشیم.

منابع:

۱-  شگفتی های خداوند در جهان آفرینش، تألیف محمد راتب نابلسی.

۲- اعجاز علمی قرآن و سنت،عبد الدائم کحیل.

۳- چکیده ای از اعجاز علمی قرآن و سنت، عبد الله راه راستین.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن