نفاق يكى از زشتترین کارها بوده و بدترين شخص در اسلام منافق میباشد.
هرگاه خصلت نفاق در وجود یک مسلمان باشد بايد آنرا ترك كند زيرا او را منافق محض ميسازد و جايگاهاش در پايينترين سطح جهنم که همانا قعر دوزخ است، میباشد. منافق بدتر از كافر است زيرا ضرر منافق نسبت به كافر در جامعه بیشتر میباشد.
تعریف نفاق:
نفاق در لغت مصدر ( نافق ) است ( نافق، ينافق، نفاقا و منافقه ) از كلمه نافقاء گرفته شده كه يكي از سوراخ هاي لايه يربوع ( حیوانی شبیه موش) است،كه اگر در يكي از سوراخ ها دنبالش كنند از سوراخ ديگر فرار ميكند ، و يا از نفق گرفته شده به معنای غار كوچكى است كه حيوانات در آن پنهان ميشوند.
در اصطلاح شرع اينست كه فردى به ظاهر مسلمان شود أما در دل كافر و مشرك باشد، به این دلیل نفاق گفته میشود که منافق از طرفی وارد دین اسلام میشود و از طرف دیگر خارج میشود.
انواع نفاق:
نفاق به دو قسم است :
1- نفاق اعتقادى : همان نفاق اکبر است كه مرتکب آن اسلام را آشكار ميكند و كفر را پنهان . اين نوع نفاق خروج از اسلام است و صاحب آن در پايين ترين اعماق آتش جهنم جاويدانه ميشود چنانكه الله متعال ميفرمايد: ﴿إِنَّ ٱلۡمُنَٰفِقِینَ فِی ٱلدَّرۡکِ ٱلۡأَسۡفَلِ مِنَ ٱلنَّارِ﴾ [النساء: ۱۴۵]. «به راستی منافقین در پایین ترین درجات جهنم قرار دارند».
خداوند اهل نفاق اکبر را به تمام صفات شر وصف کرده است، که عبارتند از: کفر و عدم ایمان، به بازی و شوخی گرفتن دین و مسلمانان و مسخره و استهزاکردن آنان، قلباً با دشمنان اسلام همکاری کردن و در دشمنی با اسلام با آنان مشارکت کردن.
قرآن در مورد آنها ميفرمايد :﴿إِنَّ ٱلۡمُنَٰفِقِینَ یُخَٰدِعُونَ ٱللَّهَ وَهُوَ خَٰدِعُهُمۡ﴾ [النساء: ۱۴۲].
«به راستی منافقین با خدا مکر و حیله میکنند و خدا هم مکر و حیله آنان را به خودشان باز میگرداند».
و می فرماید : ﴿یُخَٰدِعُونَ ٱللَّهَ وَٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ وَمَا یَخۡدَعُونَ إِلَّآ أَنفُسَهُمۡ وَمَا یَشۡعُرُونَ (٩) فِی قُلُوبِهِم مَّرَضٞ فَزَادَهُمُ ٱللَّهُ مَرَضٗاۖ وَلَهُمۡ عَذَابٌ أَلِیمُۢ بِمَا کَانُواْ یَکۡذِبُونَ﴾ [البقره: ۹-۱۰].
«میخواهند الله و کسانی که ایمان آوردهاند را فریب دهند، ولی فریب نمیدهند، مگر خودشان را اما نمیفهمند. در قلبهایشان مرض نفاق هست و خداوند هم مرض آنان را افزوده و برای آنان بخاطر آنچه که تکذیب کردهاند، عذابی دردناک است»
یکی كسانيكه به این نفاق مشهور بودند عبدالله ابن ابي بن سلول منافق است .
2- نفاق عملي: اینست که شخص یکی از اعمال منافقین را انجام دهد، در حالی که ایمان در قلبش وجود دارد، این نوع نفاق انسان را از دایره اسلام خارج نمیکند اما وسیلهای است برای خروج از دین اسلام، و کسی که این نوع نفاق را دارد ایمان و نفاق همزمان در قلبش وجود دارد و اگر این نفاق اصغر ادامه یابد به سبب آن در زمره منافقان خالص در میآید، پیامبر صلی الله علیه و سلم میفرماید: «چهار صفتند که در هر کسی باشد، منافقی خالص است، در هر کسی خصلتی از آنها داشته باشد، خصلتی از نفاق در اوست تا وقتی که آن را از خود دور کند، وقتی به او امانتی داده شود، خیانت میکند، وقتی سخن گوید دروغ میگوید، وقتی پیمان دهد آن را میشکند، وقتی جدال کند از حق روی میگرداند ». به روایت مسلم
یکی دیگر از نشانههای نفاق اصغر، تنبلی و کسلی در ادای نماز جماعت در مسجد است که این نیز یکی از صفات منافقین است. نفاق شر و خطر جدی به دنبال دارد و اصحاب همواره از وقوع در آن بیم داشتهاند، ابن ابی ملیکه میگوید: «سی نفر از اصحاب پیامبر صلی الله علیه و سلم را دیدم همگی بیم داشتند که مبادا به نفاق مبتلا شوند».
صفات منافقين:
رسول الله صلی الله علیه و سلم ميفرمايد : نشانه منافق سه است هنگاميكه سخن ميگويد دروغ ميگويد و وقتيكه وعده ميكند خلاف ميكند و وقتيكه أمين قرار ميگيرد خيانت ميكند. به روایت بخاری
و همچنان حديث از عبدالله ابن عمرو ( رضي الله عنهما ) روايت است که پیامبر صلی الله علیه و سلم فرموده : هر كس كه در وي اين چهار خصلت باشد أو منافق خالص است و هر كس در او يكي از آنها ديده شود، يك خصلت از نفاق را دارد مگر زماني آنرا ترك كند آن چهار خصلت عبارت از : ١- هر گاه امانتي به او سپرده شود خيانت ميكند ٢- هنگام صحبت كردن دروغ ميگويد ٣-اگر عهد و پيماني ببندد پيمانش را ميشكند ٤- هنگام دعوا دشنام ميدهد و ناسزا ميگويد.
ويژكي هاي منافق:
١- آنچه در دل ندارند بر زبان میآورند.
٢-فریب دادن مؤمنين.
٣- به قول و فعل فساد کردن در زمین.
٤- تمسخر حق و اهل ان.
٥- به دروغ سوگند یاد کردن تا جرم خودرا پنهان كنند.
٦- دوستی با كفار.
۷. آراستگی ظاهری و چربزبانی.
۸. امر به منکر و نهی از معروف.
أسباب نفاق:
١- ضعیفی ایمان .
۲. حقد و حسد شدید نسبت به اسلام و مسلمانها.
۳. دوست داشتن شهوت و ریاست و دنیا.
۴. عدم آگاهي از قرآن.
۵. عدم آگاهى از مصير يا جايگاه منافق در آخرت.
جايگاه منافق:
﴿إِنَّ ٱلۡمُنَٰفِقِینَ فِی ٱلدَّرۡکِ ٱلۡأَسۡفَلِ مِنَ ٱلنَّارِ﴾ [النساء: ۱۴۵].
«به راستی منافقین در پایین ترین درجات جهنم قرار دارند»
منابع:
١- قرانكريم
٢- صحيح البخاري
٣- سایت اسلام ويب