صفحه اصلیواجبات و مسٔولیات زن
موضوعات داغ

مسئولیت زن مسلمان در قبال خودش

بسم الله الرحمن الرحیم  

مسوولیت زن مسلمان در قبال خودش:  

الحمد لله رب العالمین و الصلاة و السلام على أشرف الأنبیاء و المرسلین سیدنا محمد -صلی الله علیه و سلم- و على آله و صحبه أجمعین أما بعد:  

حق نفس از دیدگاه اسلام مقدس ومکرم بوده، اهانت، ستم و تحقیر آن ممنوع است، چنانچه الله متعال فرموده: 

“و نفسی را که الله متعال حرام ساخته، نکشید مگر به حق( یعنی حق قصاص) (سوره اسراء آیت ۳۳).

مسوولیت زن مسلمان در قبال خودش به سه دسته تقسیم میشود:  

  1. توجه و اهتمام زن مسلمان به بدن اش: باید که دینداری، اخلاق و حسن مظهر اش الگو برای دیگران باشد، حتی که در خوردنی و نوشیدنی خویش میانه روی را مراعات نماید، چنانچه الله متعال فرموده: “و بخورید و بیاشامید و از حد نگذرید، هرآئینه الله از حد گذرندگان را دوست نمیدارد” (سوره اعراف آیت ۳۱) .  

و همچنان رسول الله -صلی الله علیه و سلم- می فرماید: “هیچ ظرفی بدتر از شکم نیست که انسان آن را پر می کند، و این بر تناسب هر شخص است، به قدری بخورد تا توانایی ایستادن و انجام کارهایش را داشته باشد، اگر خواست بیشتر از آن را بخورد، پس یک سوم حصه از شکم را به غذا، یک سوم حصه به آب و یک سوم حصه را به تنفس بگذارد .” 

می توانند ورزش مناسب حال خود را اختیار نموده تا صحت خودرا حفظ و از چاقی به دور باشد . 

در قسمت نظافت بدن و حمام کردن کوشا باشد، چنانچه رسول الله -صلی الله علیه و سلم- می فرماید: “بر هر مسلمانی حق الله متعال است که در هفته یک روزی غسل نماید” (متفق علیه).  

از عایشه -رضی الله عنها- نقل است که وی توجه خاص به دهن و دندان خویش داشت،حتی اینکه صدای مسواک وی شنیده می شد، زیرا رسول خدا می فرماید: “اگر بر امتم دشوار نمی شد، به آنها دستور می دادم تا به هر نماز مسواک بزنند”( متفق علیه).

به موهای خود توجه خاص نماید، زیرا نصف زیبایی زن در موهایش است، پس لازم است که آنرا پاک و خوب نگهدارد . 

در قسمت لباس پوشیدن از مشابهت با کفار دوری کرده و در پی ستایل های غربی نباشد، زیرا این یکی از دسیسه های غرب برای زن مسلمان است تا اورا در چیزهای بیهوده و عبث مصروف کرده و از وظیفه اصلی اش دور بسازند، گاه اوقات زن های را می بینیم که موی سر خودرا می تراشند که هیچ فرقی با مردها ندارند، در حالی که اسلام تراشیدن موی سر را به زن (بیدون عذر)حرام دانسته است . 

میانه روی را در همه کارهای خود مراعات کرده و در قسمت آرایش و زینت از افراط کار نگیرد . 

2. توجه و اهتمام زن مسلمان به عقل اش:  

جهل مرض کشنده است و علاج آن علم است، به خصوص علم دین که با برکت ترین و مفید ترین علوم است، رسول الله می فرماید: “طلب علم بالای هر مسلمان فرض است”( سنن ابن ماجه). 

مرد و زن شامل این حدیث می شود به همین لحاظ عایشه -رضی الله عنها- نسبت به بیشترین مردها و زنها علم بیشتر داشت . 

در جایی دیگری حضرت عایشه زنان انصار را جهت آموختن علم دین توصیف نموده و می فرماید: “زنان انصار چه زنان نیک هستند، حیای شان ایشان را از فرا گرفتن علم دین باز نداشت”.( صحیح البخاری). 

بلکه از رسول خدا صلی الله علیه و سلم خواستند تا در یک روزی مشخص دین را برای شان بیاموزاند:  

از ابوسعید خدری روایت است که می گوید: زنی نزد رسول الله آمد و عرض کرد: ای رسول خدا، مردان به تنهایی از سخنان شما بهره بردند؛ پس روزی از وقت خود را به ما اختصاص دهید تا نزدتان بیاییم و از 

آنچه الله به شما آموخته است، به ما بیاموزانید،  رسول الله فرمود:در فلان و فلان روز جمع شوید و آنان در 

همان روزها جمع شدند، آنگاه رسول خدا نزدشان آمد و از آنچه الله به او آموخته بود، به آنان آموخت.( متفق علیه.)

تلاوت و معنای قرآن کریم را به درستی بیاموزد و بفهمد و تا حد توان احادیث رسول الله را حفظ نماید، سیرت رسول الله را مطالعه نماید، و از زندگی مادران مومنان و زنان صحابه آگاهی حاصل نماید، در امور که مربوط به دین و ایمان اش است دانایی حاصل نماید، به همین اندازه علم، ضروری است که زیر حدیث 

“طلب العلم فریضة على كل مسلم” می آید . 

بعد از آموختن این قدر علم برای زن مسلمان مانعی شرعی وجود ندارد تا در هر رشته که دوست دارد تخصص بگیرد و به امت خویش خدمت نماید . 

نکته مهم و قابل یادآوری این است که زن مسلمان باید در امور عقیدتی خود علم و فهم کامل داشته تا از خرافات در امن باشد . 

3. توجه و اهتمام زن مسلمان به نفس(روح و روان)خویش: الله متعال می فرماید: “یقینا هر که پاک ساخت نفس را، رستگار شد، و به یقین هر که آنرا فرومایه داشت، زیانکار شد(سوره شمس  آیت 10-11).  

و همچنان رسول الله -صلی الله علیه و سلم- در دعای خویش میگفت: پروردگارا! اطاعت از اوامر و دوری از نواهی را به من عطا کن و نفس ام را از پستی ها پاک بگردان، کسی جز تو نمی تواند آن را پاک گرداند، تو یاور، مدبر و مالک آن هستی، کسی هستی که به آن نعمت می بخشی . 

مهمترین چیزی که باعث ترقی نفس می شود، انجام مامورات(چیزهای که امر شده)، دوری از منهیات و شبهات، زیادت در نمازها و روزه های نفلی، خواندن اذکار صبح وشام و تلاوت نمودن قرآن کریم است . 

چنانچه الله متعال می فرماید: “و پابند کن خودرا با آنانکه پروردگار خودرا به صبح و شام یاد می کنند، در حالی که رضای اورا می خواهند” (سوره کهف آیت 28).  

انتخاب دوستان نیک در ارتقای نفس بشری رول مهم را داشته، که فرد را به انجام کارهای نیک و دوری از کارهای بد کمک می کند . 

این نکات وموضوعات مهم است که در هر عصر و زمان باید زن ها به آن چنگ بزنند، مخصوصا در عصر فعلی که قرار داریم، چون فتنه ها در اوج خود قرار گرفته ، و دام های زیادی بخاطر شکار کردن زن ها گذاشته شده است . 

زن مسلمان نباید به ناز و کرشمه سخن بزند، زیبایی های خودرا نزد غیر محارم آشکار نسازد، چنانچه الله متعال درین رابطه می فرماید: “و بگو زنان مسلمان را که چشم های خودرا بپوشانند و شرمگاه های خودرا نگه دارند و آرایش خودرا آشکار نکنند، مگر آنچه آشکار است از آن (جاها) و باید که فروگذارند چادرهای خودرا بر گریبان های خود و آرایش خودرا مگر بر شوهران خویش(آشکار)ننمایند یا پدران خویش یا 

پدران شوهران خویش یا پسران خویش یا پسران شوهران خویش یا برادران خویش یا پسران برادران خویش یا پسران خواهران خویش یا زنان خویش یا آنچه مالک او شده است دستهای ایشان(غلامان)یا کهنسالانی که صاحب شهوت نباشند از مردان یا طفلانی که هنوز مطلع نشده اند بر شرمگاه های زنان و نباید زمین را با پاهای شان بزنند تا دانسته شود آنچه از زیور خویش پنهان می کنند، ای مسلمانان همگی به سوی الله رجوع کنید تا باشد که رستگار شوید.(سوره نور آیت۳۱). 

در اخیر باید گفت که زن مسلمان گوهر گران بهای است و همگی به آن رسیده نمی تواند. 

منابع:  

۱- كتاب دلیل المرأة المسلمة . د . علي بن سعید بن علي الحجاج الغامدی. 

۲- موقع الالوکة 

https://www.alukah.net/spotlight/0/124408/

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن