رسول الله ﷺ بالای تمامی امت اعم از مردان و زنان حقوق زیادی دارد، زیرا مبلغ دین و حامل رسالت سماوی است، الله متعال در جاهای زیادی از کتاب خود اسم اورا با ذکر خود مقرون کرده و این نشان دهنده چیزی جز بزرگی و عظمت او نیست ، زن و مرد یکسان در قبال پیامبر خود مسوول هستند و مسوولیت های دارند.
برخی از این حقوق قرار ذیل است :
اول: ایمان آوردن به پیامبر ﷺ:
اولین حق از حقوق پیامبرﷺ ایمان داشتن به او و تصدیق رسالت اوست ، پس کسی که به رسول الله ﷺ و به اینکه او آخرین پیامبران است ایمان نداشته باشد کافر پنداشته می شود، اگر چه به همه پیامبران که پیش از او آمده بودند ایمان داشته باشد.
قرآن کریم مملو از آیاتی است که به ایمان آوردن به رسول الله ﷺ و شک نکردن به رسالتاش امر میکند، از آن جمله این فرموده الله متعال است: (إنما المؤمنون الذين آمنوا بالله ورسوله).” حجرات ۱۵”
ترجمه: در حقیقت مؤمنان کسانیاند که به خدا و پیامبر او ایمان آورده اند.
و همچنان پیامبر ﷺ فرموده اند: «سوگند به کسی که جان محمد در دست اوست، هر آنکه در اين امت (امت دعوت) يهودی باشد یا نصرانی، چون خبر [مبعوث شدن] من به وی برسد و درحالی بميرد که به آنچه با آن فرستاده شده ام، ايمان نياورده باشد، از جمله دوزخيان محسوب میشود»
(روایت مسلم)
دوم: پیروی از رسول الله ﷺ :
پیروی کردن از پیامبر ﷺ دلیل واقعی ایمان به اوست، و کسی که ادعا دارد که به پیامبر ﷺ ایمان دارد و از اوامر و نواهی او فرمانبرداری نمی کرده و سنت های اورا پیاده نمی کند، در اين ادعای خویش دروغگو است.
زیرا ایمان عبارت از تصدیق به قلب و عمل به اعضای بدن است.
و چون الله متعال کسانی را که از رهنمود های رسول الله روگردان میشوند، را به عذاب سخت و دردناک تهدید کرده و میفرماید: (فليحذر الذين يخالفون عن أمره أن تصيبهم فتنة أو يصيبهم عذاب أليم). “النور: ۶۳”
ترجمه: پس کسانی که از فرمان پیامبر سرپیچی می کنند، بترسند که مبادا دچار بلا و فتنهای بد شوند ویا به عذابی دردناک گرفتار شوند.
سوم: دوست داشتن رسول الله ﷺ:
دوست داشتن او به تمام معنای محبت و مقدم نکردن دوستی هیچ کسی را بالای دوستی او، رسول الله ﷺ میفرماید: «هيچ يک از شما مؤمن به حساب نمی آيد تا اينکه من نزد وی از فرزندش و پدرش و تمامی مردم محبوب تر باشم».(متفق علیه)
هر شخصی که رسول الله ﷺ را دوست نداشته باشد مومن نیست، حتی اگر به نام مسلمان خوانده شود و در میان آنها زندگی کند.
بزرگترین محبت این است که رسول اللهﷺ را بیشتر از خود دوست بداریم، چنانچه در حدیث عمر بن خطاب رضی الله عنه ذکر شده است.
چهارم: یاری کردن او ﷺ:
و این یکی از مهمترین حقوق وی بالای ما است، که در زندگی و بعد از وفات اش اورا یاری کرده و از او دفاع کنیم، در زندگی اش صحابه کرام اورا به نیکو ترین صورت یاری کردند، اما پس از رحلت وی لازم است تا از احادیث و سنت وی در قبال سخنان جاهلان و مستشرقین دفاع کنیم.
دفاع از شخصیت رسول الله ﷺ طوری است که اگر کسی اورا آشکارا یا کنایه دشنام دهد، و یا اورا به اوصاف بد توصیف کند، از او دفاع شود.
در این عصر بسیاری از مردم حمله های را علیه پیامبر ما برپا کرده که اورا دشنام داده و صفات که مناسب شأن و شخصیت او نیست به او نسبت می دهند.
پس بالای تمام مسلمانها لازم است که در قبال آنها ایستادگی نموده و از تمام وسائل بخاطر منع آنها بکار بگیرند.
پنجم: احترام و بزرگداشتن او ﷺ:
زیرا که احترام او ﷺ یکی از شعبه های ایمان است، و به همین خاطر الله متعال بندگان خودرا به تعظیم و احترام رسول الله ﷺ امر نموده و میفرماید: (لِّتُؤْمِنُوا بِاللَّـهِ وَرَسُولِهِ وَتُعَزِّرُوهُ وَتُوَقِّرُوهُ) “الفتح ۹”
ترجمه: تا شما ای مردم به خدا و فرستادهاش ایمان آورید و اورا یاری کنید و ارجش نهید.
مراد از “تعزروه” احترام و بزرگداشتن است.
از نمونه های تعظیم رسول الله ﷺ :
بلند نکردن صدا را بالای صدای او الله متعال فرموده : (يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَرْفَعُوا أَصْوَاتَكُمْ فَوْقَ صَوْتِ النَّبِيِّ وَلَا تَجْهَرُوا لَهُ بِالْقَوْلِ كَجَهْرِ بَعْضِكُمْ لِبَعْضٍ أَن تَحْبَطَ أَعْمَالُكُمْ وَأَنتُمْ لَا تَشْعُرُونَ)” حجرات ۲”.
ترجمه: ای کسانی که ایمان اوردهاید صدایتان را از صدای پیامبر بلندتر نکنید و چنان که بعضی از شما با بعضی دیگر بلند سخن می گویید با او به صدای بلند سخن مگویید تا مبادا اعمالتان تباه و باطل شود در حالی که شما غافل و بیخبر خواهید بود.
البته چه در زندگی و یا بعد از مرگ او باشد .
ششم: اعتقاد داشتن به اینکه هیچ کسی بعد از مبعوث شدن وی توان بیرون شدن از شریعت اورا ندارد:
بلکه لازم است که چیزی از شریعت اورا بد نبیند، و گمان برده نشود که راه و روش دیگری بغیر از راهی او کامل تر است، و اینکه به تمام چیزیکه آورده ایمان داشته باشیم و لو که عقل ان را فرا نگیرد.
هفتم: سلام و درود فرستادن بر او:
از جمله وظایف مومنان در قبال پیامبر ﷺ درود فرستادن بالای اوست همانطور که الله متعال در قرآن کریم به این امر فرموده است: (إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ ۚ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا)” أحزاب ٥٦”
ترجمه: خدا و فرشتگانش بر پیامبر درود می فرستند ای کسانی که ایمان آوردهاید شما هم بر او درود و سلام بفرستید.
آیه شریفه به این اشاره میکند که الله متعال در جایگاه بلند ستایش رسول الله ﷺ را میکند و اینکه فرشته ها نیز بالای او درود می فرستند پس الله متعال بندگان روی زمین خودرا امر نمود تا بالای رسول الله ﷺ درود بفرستند.
در اخیر از الله متعال خواهانیم تا از حوض مبارک او ما را محروم نساخته و شرف همراهی اورا نصیب ما گرداند.
مراجع بحث:
١- جريدة الرياض تأليف عادل بن علي الشدي.
٢- سایت الموضوع، https://mawdoo3.com/
٣- كتاب دليل المرأة المسلمة تاليف.د. علي بن سعيد بن علي الحجاج الغامدي.