چند روزی اندک به ماه شعبان مانده است، ماهی که رسول الله ﷺ در آن به کثرت روزه میگرفت..
ماهی که اکثر مردم از آن غافل هستند..
ماهی که اعمال بندگان به سوی پروردگار جهانیان میرود..
ماه شعبان هشتمین ماه سال قمری است که در بین دو ماه رجب و رمضان قرار دارد، عربها به این دلیل که در این ماه برای پیدا کردن آب دسته دسته و از هم جدا میشدند آن را شعبان نامیدهاند.
همچنین گفته شده: به دلیل دسته دسته شدن قبائل در جنگها به این اسم نامیده شده است و در قول دیگری گفته شده که (شعب) یعنی به این دلیل شعبان نامیده شده که در بین رجب و رمضان ظاهر میشود.
سعی و تلاش مسلمان در ماه شعبان او را یاری میکند تا در رمضان تلاشی بیشتری به خرج دهد ،زیرا رجب ماه بذر کاشتن، شعبان ماه آبیاری و رمضان ماه درویدن است.
ابن رجب رحمه الله میگوید ” روزه گرفتن در ماه شعبان تمرین برای روزه گرفتن در ماه رمضان است، تا در شعبان عادت کرده باشیم و در رمضان به مشقت و سختی روبرو نشویم، و لذت و شیرنی طاعت را در شعبان چشیده باشیم تا رمضان را به قوت و نشاط سپری نماییم.
عبادت که در رمضان مشروع است در شعبان نیز مشروع است تا مسلمان قبل از داخل شدن رمضان برای هر نوع عبادات عادت و آماده باشد.
فضیلت ماه شعبان:
۱_ اعمال به طرف الله متعال میرود چنانچه رسول خدا ﷺ فرمودند : «از این ماه که ما بین رجب و رمضان است، اکثر مردم غافل هستند، ماهی است که اعمال بندگان به سوی پروردگار جهانیان میرود، من هم دوست دارم در حالی که روزهام اعمالم به سوی خدا برود» به روایت ابو داود ونسایی و ابن خزیمه
۲_ به کثرت روزه گرفتن : مسلم (۱۱۵۶) از ابی سلمه روایت کرده که گفت: از عائشه رضی الله عنها دربارهی روزهی رسول الله ﷺ پرسیدم، فرمودند: ایشان آنقدر روزه میگرفتند که میگفتی روزه است و آنقدر روزه نمیگرفت که میگفتی روزه نیست، و ندیدم ایشان ماهی را بیشتر از شعبان روزه بگیرد، ایشان همهٔ شعبان را روزه میگرفتند، ایشان همهٔ شعبان را ـ به جز اندکی ـ روزه میگرفتند.
واقعات که در این ماه رخ داد قرار ذیل است :
۱_ غزوه بنی مصطلق در این ماه به وقوع پیوست.
۲_ معرکه حصید : جنگ حصید در ماه شعبان سال دوازدهم هجری برابر با نوفمبر ۶۳۳ میلادی به وقوع پیوست. این جنگ میان مسلمانها به سرکردگی قعقاع بن عمرو تمیمی و امپراطوری فارس به سرکردگی زرمهر و همپیمانان عرب مسیحی اش صورت گرفت. در این جنگ مسلمانان پیروزی بزرگ را به دست آوردند.
۳_ وفات امام ابن کثیر رحمه الله در شعبان سال ۷۷۴ هجری .
۴_ فرض شدن روزه ماه مبارک رمضان در ماه شعبان سال دوم هجری .
۵_ چیره شدن صلیبی ها به بیت المقدس در ماه شعبان سال ۴۹۲ هجری.
بدعت های مشهور ماه شعبان
۱_ خواندن نماز براءت: خاص نمودن شب ۱۵ ماه شعبان را به قيام الليل صد رکعتی.
۲_ خواندن نماز شش رکعتی به نیت دفع بلا و طولانی شدن عمر .
۴_ خاص کردن روز ۱۵ این ماه را به نماز شب و روزه گرفتن.
احادیث منتشر شدهی نا درست در مورد ماه شعبان:
- شعبان شهري ورمضان شهر الله، وشعبان المطهر، ورمضان المكفر”.
موضوعی است.
- رجب شهر الله وشعبان شهري ورمضان شهر أمتي”.
موضوعی است.
- سئل النبي صلى الله عليه وسلم أيّ الصوم أفضل بعد رمضان؟ قال: “شعبان لتعظيم رمضان” قال فأي الصدقة أفضل؟ قال: ” صدقة في رمضان “.
موضوعی است.
- “خيرة الله من الشهور شهر رجب، وهو شهر الله؛ من عظّم شهر رجب فقد عظّم أمر الله ومن عظّم أمر الله أدخله جنات النعيم وأوجب له، وشعبان شهري فمن عظّم شعبان فقد عظّم أمري ومن عظم أمري كنت له فرطا وذخرا يوم القيامة، وشهر رمضان شهر أمتي فمن عظّم شهر رمضان وعظّم حرمته ولم ينتهكه وصام نهاره وقام ليله وحفظ جوارحه خرج من رمضان وليس عليه ذنب يطلبه الله به”.
منکر است.
- “إن الله يكتب فيه على كل نفس ميتة تلك الحسنة فأُحب أن يأتيني أجلي وأنا صائم”.
ضعيف است.
- “خمس ليال لا ترد فيهن الدعوة: أول ليلة من رجب وليلة النصف من شعبان وليلة الجمعة وليلة الفطر وليلة النحر”.
موضوعی است
- “إذا كانت ليلة نصف شعبان فقوموا ليلها، وصوموا يومها ؛ فإن الله تبارك وتعالى ينـزل فيها لغروب الشمس إلى السماء الدنيا فيقول: ألا من مستغفرٍ فأغفر له؟ ألا من مسترزقٍ فأرزقه؟ ألا من مبتلَىً فأعافيه؟ ألا من سائل فأعطيه؟ ألا كذا ألا كذا؟ حتى يطلع الفجر”.
موضوعی است.
منابع
- سایت الموضوع.
- سایت ناصحون.
- سایت عمرو خالد.
- منار الاسلام.