فرزندان ما و اعتیاد مواد مخدر الکترونیکی
سپاس و ستایش الله یکتا و درود و سلام بر پیامبر ما محمد صلى الله عليه و سلم و آل و یاران پاکش باد.
اسلام به طور کامل هر نوع نیرنگ و فریبکاری را حرام کرده است و پیامبر صلی الله علیه و سلم از فریبکاری نهی فرموده و برای فریبکاران وعده عذاب داده است.
در این باره پیامبر صلی الله علیه و سلم از کنار انباری از غذا گذشت و دستش را داخل آن کرد و انگشتانش تر شد. فرمود: «ای صاحب این غذا! این چیست؟» صاحب غذا گفت: یا رسول الله آب باران به آن رسیده است. پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمود: «پس چرا آن را روی غذا نگذاشتی تا مردم ببینند؟ هرکه فریب دهد از ما نیست». در روایت دیگری آمده است: «هرکه ما را فریب دهد از ما نیست.» (صحیح مسلم) ٠و همین قدریکه پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمودند: «از ما نیست»، برای بازداشتن از نیرنگ و جلوگیری از افتادن در باتلاق آن کافی است! و من قصد ندارم انواع و اقسام و شکلهای مختلف نیرنگ و آشکار شدن آن را شرح دهم، زیرا بسیار زیاد و آشکار است. بلکه هدفم در این نوشته بیان یکی از مهمترین امور در تربیت فرزندان و اهمیت تربیت آنها بر ایمان و توحید و حفظ آنها از شک و تردیدها و شهوتها است و نشان دادن اینکه کوتاهی در این امر نوعی از بزرگترین خیانت به مردم است که الله متعال ما را در مورد آن بازخواست خواهد کرد. همهی شما مسؤول هستید وهر یک از شما در بارهی زیر دستانش بازخواست میشود.
ابن قیم رحمه الله میفرماید: «چه بسیارند کسانیکه فرزند و عزیز دل خود را در دنیا و آخرت بدبخت کردند با کوتاهی و ترک تربیت او و کمک کردن به او در ارضای شهواتش و گمان میکنند که به او احترام میگذارند در حالیکه او را خوار کردهاند و گمان میکنند به او رحم میکنند در حالیکه به او ظلم روا داشتهاند. پس از بهرهبرداری از فرزند خود بازماندند و نصیب او را در دنیا و آخرت از دست دادند و اگر فساد در فرزندان را بررسی کنید، بیشتر آن را از طرف پدران خواهید دید». (تحفه المودود ص: 146).
چه کلمات بزرگی! گویی این امام ربانی در همین زمانهی ما زندگی میکند! چه بسا والدینی هستند که برای خوشحال کردن فرزندشان، هدیهای دستگاه میخرند که در واقع ابزاری برای فساد و تباهی اخلاق اوست! و این خود نوعی از فریب مردم است.
معقل بن يسار مزنی -رضی الله عنه- در مرضیکه در آن وفات یافت، گفته است: شنیدم که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند: «هر بندهای که الله او را بر رعیتى گمارد و روزیکه میمیرد در حالی بمیرد که به رعیت خود خیانت کرده باشد، الله بهشت را بر او حرام میگرداند». (روایت شده در بخاری و مسلم)
با توجه به آنچه در این زمانه میبینیم از گسترش شبکههای ربودن و مواد مخدریکه عقلها را میرباید و دین، اخلاق و ارزش را ربوده است، این کلمات را به عنوان نصیحتی دوستانه و محبتآمیز به خواهران و برادران مسلمانم در مشرق و مغربزمین تقدیم میکنم و آنها را از آنچه در سرزمینهای اسلامی از گشودگی به تکنولوژی، تلیفون همراه و شبکههای اینترنتی گسترش یافته است، برحذر میدارم. آنچهکه از این امر نتیجه شده، وجود این ابزارها در هر خانهای است و آنچه در این شبکهها میگذرد، الحاد، کفر، شبهات، فتنهها، کلیپهای زناکاری، فحشا و بیبندوباری است که دسترسی به آنها برای کوچک و بزرگ بسیار آسان شده است. با این وجود، اکثر پدران و مادران از آنچه در دست فرزندان دختر و پسر و کودکانشان میگذارد، غافل هستند. بلکه شاید خودشان علت رساندن این دستگاهها به دست آنها و گشودن این شبکهها به روی آنها باشند و در انتخاب بالاترین سرعت اینترنت در طول روز مهارت داشته باشند. هدر دادن وقتها و عمرها!! از یک سایت به سایت دیگر، از یک کلیپ به کلیپ دیگر، از یک اسنپچت به اسنپچت دیگر، از یک حساب کاربری به حساب کاربری دیگر. هر روز فتنهی جدیدی را میشناسند و انکار میکنند!! انزوای فکری و روحی که به بتهایی برای دلها تبدیل شدهاند و با تمام اشتیاق به آنها میچسبند!! در هر زمان و مکانی به آنها دست میزنند.
ای امت اسلام! چه بر سرمان آمده است؟ آیا سخن الله را نشنیدهایم که میفرماید: «ای کسانیکه ایمان آوردهاید! خود و خانوادهی خود را از آتشیکه هیزم آن مردم و سنگ است، حفظ کنید. بر آن آتش فرشتگانی خشن و سخت هستند که از آنچه الله به آنها امر کرده است، نافرمانی نمیکنند و آنچه را که به آنها امر شده است، انجام میدهند». (سوره تحریم، آیه 6)
واقعیت دردناک است و نتیجهی آن بسیار تلختر، کودکانی که کفر و الحاد را بر زبان میآورند! کودکانیکه فیلمهای ترسناک، قتل و تجاوز را دنبال میکنند! کودکانیکه سایتهای مبتذل را به اشتراک میگذارند! پدریکه میبیند دختر ده سالهاش به دوستش یاد میدهد که چگونه عشق را یاد بگیرد! مادریکه میبیند پسرش با یک مسیحی بازی میکند و با او دربارهی دین مسیحیت گفتگو میکند! مادریکه متوجه میشود پسرش به یک شیطانپرست تبدیل شده است! یادگیری هنر دزدی و غارت! بازیهای شیطانی! کودکیکه وسط همصنفیهایش میایستد و از آنها میخواهد که قرآن را ببندند چون میخواهد یک جن را برای بازی احضار کند! داستانها و روایتهای واقعی بسیاری وجود دارد و آنچه پنهان است، بسیار بیشتر است.
آیا باید منتظر فاجعهای بزرگ باشیم؟ آیا این شبکههای اجتماعی باید در هر خانه و به صورت ۲۴ ساعت و بدون محدودیت وجود داشته باشند؟ هر پدر و مادری باید بداند که اینها امانتی هستند که در برابر الله مسئوول آنها خواهد بود…
از عبدالله بن عمر رضی الله عنه روایت شده است که شنید رسول الله صلی الله علیه وسلم میفرمودند: “همهی شما مسووليد و هريک از شما دربارهی زيردستانش بازخواست میشود؛ رهبر يا حاکم، مسئوول رعيت است و مرد، مسئوول خانوادهاش؛ و زن دربارهی خانهی شوهرش و فرزندان او مسئووليت دارد و خدمتکار دربارهی اموالِ آقای خود و مسئووليتیکه به او سپرده شده، مسئوول است. پس همهی شما مسئووليد و دربارهی مسئووليت و زيردستان خود بازخواست خواهيد شد” (روایت شده در بخاری و مسلم). و این حدیث اصل در پذیرش مسئوولیت است که انسان در روز قیامت به خاطر آن مورد بازخواست قرار میگیرد و این درجههای مسوولیت هر مسوولی است. همانگونه که ما از آنان در برابر سرما و گرما و گرسنگی محافظت میکنیم، باید آنان را از فساد دین و اخلاق نیز مصون بداریم. جامعه به خوبی به این خطر پی برده است و کنفرانسهای متعددی را برای بررسی چگونگی حفاظت از کودکان در برابر خطرات این شبکهها برگزار کرده است. همچنین کتابهای زیادی در مورد بیان خطر این شبکهها برای نسل جوان تالیف شده است. دکتور محمد علی صالح الغامدی، عضو هیئت علمی دانشگاه “ام القرا” در عربستان سعودی در کتاب خود با عنوان «اینترنت و خطرات آن» میگوید: “و این پنجرهای که گشوده شد، اینترنت یا همان تار عنکبوتی است که همه میشناسند. اینترنت ناگهان وارد زندگی ما شد، پیچیدگیهای آن را درک نکردیم و با سادگی آن را پذیرفتیم و فکر کردیم که منبعی برای کسب علم و دانش است. ما برای آن محدودیتی قائل نشدیم و با میل خودمان به ساعتهای طولانی که فرزندانمان در آن میگذراندند، بیتوجه بودیم. ما (به دلیل مصروفيت زیاد) فراموش کردیم یا وانمود کردیم که فراموش کردهایم که باید بررسی کنیم که فرزندانمان چه میشنوند یا چه میبینند و نتیجه اینکه بسیاری از کودکان ما قربانیان بیگناه این شبکه گسترده عنکبوتی شدند. آنها به آن اعتیاد پیدا کردند و در پیچ وخمهایش گم شدند؛ از چت گرفته تا سایتهای ورزشی و دانلود آهنگها و کلیپهای جدید. آمارها نشان میدهد که ۶۳ درصد از نوجوانانیکه به صفحات مبتذل سر میزنند، والدینشان از چیزیکه فرزندانشان میبینند، بیخبرند و بیشترین کاربران موارد فحشا در سنین ۱۲ تا ۱۷ سالگی قرار دارند. صفحات مبتذل بدون شک بیشترین جستجو و تقاضا را در بین صفحات اینترنتی دارند.
و سپس به ذکر چند مورد از خطرات آن میپردازم، از جمله:
1- انزوا و گوشهگیری کاربر.
2- آشنایی با دوستان بد.
3- تزلزل در عقاید و شک در آنها.
4- نشر کفر و الحاد.
5- افتادن در دام تبلیغ مسیحیت.
6- نابودی اخلاق و گسترش فساد.
7- تقلید کورکورانه از مسیحیان و شیفتگی به کشورهای آنها.
8- ترک نماز و کم توجهی به آن.
9- آشنایی با روشهای تروریسم و تخریب.
10- غرق در باتلاق فحشا و فساد.
11- گسترش تنبلی و کسالت.
12- ابتلا به بیماریهای روانی.
13- ضایع شدن سطح تحصیل.
و بر اساس گسترش این بلای بزرگ و سیل ویرانگر، آثار این باز شدن راهها نمایان شد و ما اکنون با پدیدههایی مانند آزار و اذیت جنسی به ویژه علیه کودکان روبرو هستیم.
درین زمینه کنفرانسها و نشستهایی برای بررسی چگونگی مقابله با این پدیدههای خطرناک برگزار میشود.
بر اساس آنچه گفته شد، نقش ما به عنوان والدین و مسئولان در برابر الله متعال نسبت به این جامعه چیست؟ و نقش مربیان و معلمان چیست؟ به ویژه اکنون که خطر آشکار شده و مفسدان در زمین فساد میکنند، باید همه تلاشهای فردی و جمعی برای اصلاح وضعیت تمام اقشار جامعه بسیج شود. ما از مقامات رسمی خواهانیم تا این سایتها را محدود و مسدود کرده و به دنبال راهحلهای اساسی برای ریشهکن کردن این فساد و این سایتهای مبتذل و الحادی باشند و به الله توکل میکنیم و او بهترین حافظ است.
همچنین بر اهمیت نقش معلمان و مربیان در دفع این خطر:
* ایجاد مراکز پرورش و حمایت از نسل جوان،
* ایفای نقش مورد نظر، تلاش برای نجات جوانان، استفاده از این انرژیهای هدر رفته و هدایت آنها، *القای عقیده صحیح و مراقبت الله تأکید شود،
* پر کردن اوقات فراغت جوانان به ویژه در تعطیلات، که بیشتر وقت خود را صرف این دستگاهها میکنند،
* الگوسازی از طریق استفاده صحیح و مفید از اینترنت،
* استفاده از نسل جوان برای نشر اسلام و معرفی خوبیهای آن،
* تعیین زمانهای استفاده از شبکه و خاموش کردن آن در سایر اوقات،
* وضع قوانین روشن برای استفاده از اینترنت در خانهی که مکانها و زمانهای مجاز و ممنوع را مشخص کند،
* آشنایی با برنامهها و نرمافزارهایی که از اینترنت نمیدانید و خودتان سایتهایی را که فرزندان استفاده میکنند بشناسید و با آنها بنشینید و بدانید که در دنیای آنها چه میگذرد و دوستان مجازی آنها چه کسانی هستند،
* استفاده از ابزارهای فیلتر کردن محتوا که در حال حاضر در همه دستگاههای همراه موجود است،
* جلوگیری از داشتن این دستگاهها توسط کودکان و توضیح خطر آنها برای آنها،
* همنشینی و ارتباط جوانان با علما و مربیان،
* گسترش موسسات تبلیغی و تربیتی که بتوانند جوانان را از هر دو جنس جذب کنند و برنامههای جذاب و جالب را آماده کنند.
چهقدر به نقش حلقههای قرآنی نیاز است، زیرا الله متعال با آنها چه زخمهای مرگباری را درمان کرده و چه گمراهانی را به راه راست هدایت کرده و چه اسیرانی را از بند هوا و غفلت رها کرده است. پس الله متعال به کسانیکه این کار را انجام میدهند پاداش خیر بدهد.
در پایان، از الله متعال خواهانم که به مسلمانان توفیق دهد تا این شبکه را وسیلهای برای نشر اسلام در شرق و غربزمین قرار دهند و مسلمانان و فرزندانشان را از شر و فساد و فتنه آن حفظ کند.
و الله بهترین حافظ است و مهربانترین مهربانان.
و صلی الله علی خیر خلقه محمد صلی الله علیه وسلم.