در واقع یک زن مسلمان بودن جهاد در راه خداست؛ چرا که او هنوز از یک عمل صالح فارغ نشده، مشغول عمل صالح دیگری میشود و زنان دعوتگر جهادگران خستگی ناپذیرند. چرا که یکی از بزرگترین اعمال صالح دعوت بسوی خداست.
بحث که برای شما تقدیم میگردد در حقیقت پنجرهایست که به روی شما گشوده میشود تا از منظر آن جذابترین روشهای دعوت را نظارهگر باشید، تا در هر نقشی که هستید- به عنوان مادر، خواهر، همسر و یا دوست دلسوز و با توجه به موقعیت خود نقش یک زن دعوتگر مسلمان را ایفا کنید!
این بحث روشهای دعوت را به صورت زنده و جذاب در ذهنتان مجسم میکند، روشهای بسیار آسانی که میتواند از شما یک دعوتگر مسلمان بسازد.
از شما میخواهم تا انتهای این بحث با ما همراه بوده تعمق و تامل نمایید.
*خاموشی زنان دعوتگر:
خواهر عزیزم!
دستت را در دستم بگذار و آن را با نیروی اخوت در راه خدا و عزم صادقانه بر دعوت بسوی خدا بفشار و بیا تا در طی چند پیام وسخن در مورد روشهای دعوت با هم همراه شویم، و بشتابیم بسوی عمل کردن به آن.
خداوند متعال در قرآن کریم میفرماید:
{ وَقُلِ ٱعۡمَلُواْ فَسَيَرَى ٱللَّهُ عَمَلَكُمۡ } توبه:۱۰۵
و بگو: کار کنید، چرا که الله، کار و تلاش شما را میبیند.
آنچه که من در مورد تو میدانم، این است که قطعا تو مقداری علم و فصاحت زبان داری. پس این سکوت و حیا برای چیست؟
بله!
حیا زیباست و جز خوبی چیزی با خود به همراه ندارد اما اشتباه نکنیم، معنی حیا این نیست که دعوتگر در گفتن کلمات نیک و پسندیده به خواهران مسلمانش مشارکت نداشته باشد.
خداوند متعال می فرماید:
{ وَٱللَّهُ لَا يَسۡتَحۡيِۦ مِنَ ٱلۡحَقِّۚ } احزاب: ۵۳
ترجمه: و خداوند از گفتن سخن حق شرم ندارد.
*حضور یافتن در جلسات درس یا سخنرانی:
بهتر است كه با خودت كاغذ و قلمی به همراه داشته باشی و موضوعات مهم و نكات اصلی را یادداشت کنی، تا به این ترتیب هنگام برگشتن به خانه آنچه را كه در صنف آموخته ای، به ديگران بیاموزی… به مادر سالخوردهات، به خواهرانت، همسایگان و… بدین گونه تو به يك زن دعوتگر تبدیل شدهای.
لطفا این مسالهی به ظاهر ساده را جدی بگیر!
*در نظر گرفتن نیت در انجام كارها:
بدان كه اعمال به سود توست اگر نیت ات خیر باشد و يا به ضرر توست، اگرنیت ات خیر نباشد.
اگرنیت تو خالص و يك دست برای خداوند نباشد، يقين داشته باش كه تاثير دعوت تو نه تنها مثبت نخواهد بود بلکه متاسفانه تاثیر منفی در بر خواهد داشت.
هرگاه دوستان تو با اشتیاق و دلگرمی به مجالس تو روی آورند و از هر گونه ريا نفاق و چند رویی، دور شدند مطمئن باش كه نیتات را فقط برای خداوند خالص نمودهای و در غیر این صورت…
بنابرین باید در تمام كارهايت به نیت توجه داشته باشی تا تمام زندگی تو تبدیل به عبادت شود و این در حالی است که تو زندگی روزانه ات را سپری میكنی.
*كار خود را با کار دیگران مقایسه مكن:
چرا كه غرور طاعت، تو را از انجام اعمال دیگر باز می دارد .
همچنانی که شایسته نیست گناهان تو را از عمل دعوت باز دارد .
سريعا غبار گناهان را از خود پاك كن و خود را با آب توبه بشوی و با ارادهی والایی، راه رفته ونور ایمان را در قلبت قرار بده تا در آن ریشه بدواند.
گویی خروج روح از جسمات برای تو آسان تر از این است كه از مسیر دعوت بسوی خدا، خارج شوی.
*در منزل خود دانش بیاموز؟
خداوند متعال می فرماید:
{ أفمن كان على بينة من ربه، کمن زين له, سوء عمله، وأتبعوا أهواءهم } محمد: ۱۴
آیا کسی که بر شیوۂ روشنی از جانب پروردگار خویش است، همچون کسانی است که زشتی رفتارشان در نظرشان آراسته شده و از هوس های خویش پیروی می کنند؟
امام احمد رحمت الله علیه می فرماید:
كسى كه نیتاش صحيح باشد علم برای او با هیچ چیزی برابری نمی كند.
سوال كردند : چگونه ؟ فرمود: بدين صورت كه شخص با یادگیری علم این نیت را داشته باشد كه جهل را از خود و دیگران دور كند.
بنابر این همگی ما بر اهمیت یادگیری علوم شرعى اتفاق نظر داریم. پس فكر نكن كه میشود بدون علم، يك دعوتگر شد.
كسى كه نسبت به چیزی جاهل باشد چگونه می تواند به سوى آن دعوت كند؟
*اهمیت یادگیری علوم شرعی:
ای خواهرم؛
علوم شرعی را در زمینه های مختلف عقیده، تفسیر، قرآن، حدیث، احكام، سنت، روش زندگانی پیامبر ﷺ و… از کتابهای معتبر كسب كن تا با آگاهی كامل به امردعوت بپردازی به لطف خدا اكنون کتابهای فراوانی در کشورمان به زبان فارسی وجود دارد که می توان به مطالعه آنان با علوم شرعی آشنا شد.
*قرآن:
آن همدم همیشگی که مدام آیاتش را با خود زمزمه می کنی و با تلاوت و تدبر در آن روحت را جلا می بخشی. فراموش نکن که بهرهی زیادی از حفظ و تلاوت آنرا داشته باشی.
خواهر عزیزم!
ممکن است در راه دعوت خسته شوی. فکر میکنی چه چیزی است که میتواند تو را از این خستگی و کسالت بیرون بیاورد؟ و توان مضاعفی به تو ببخشد؟
بدون شک تدبر در آیات قرآن و تلاوت آن چنان آرامش خاطری به تو خواهد بخشید که گویی معجزهی در درون تو رخ می دهد.
پس تلاش کن روزانه یک جزء از قرآن را تلاوت کنی، یقین داشته باش در اثر آن سعهی صدر پیدا میکنی و در اوقاتت برکت ایجاد میشود و توفيق انجام عمل صالح را پیدا میکنی.
پروردگارا!
قرآن عظیم را بهار دلها و نور سینه های ما و دور کننده ی غم ها و از بین برندهی غصه های ما قرار بده. ( آمین)
*غم مخور!
این دعا را با من تکرار کن:
{ رَبِّ ٱشۡرَحۡ لِي صَدۡرِي }
«پروردگارا، بر [حوصله و] شکیباییام بیفزای
{ وَيَسِّرۡ لِيٓ أَمۡرِی }
و کارم را برایم آسان گردان.
{ وَٱحۡلُلۡ عُقۡدَةٗ مِّن لِّسَانِي}
و گره از زبانم باز کن
{ يَفۡقَهُواْ قَوۡلِی }
تا سخنم را بفهمند.
تو به شرح صدر نیازمندی و این خصوصیت تمام دعوتگران صالح میباشد زیرا ممکن است در این راه دچار اندوه شوی خصوصا هنگامی که نزدیک ترین دوستان خود را میبینی که غرق در گمراهی اند و وقتی آنها را رهنمایی میکنی توجهی به تو نمیکنند در نتیجه در این حالت به سبب ترس از عاقبت آنها بسیار افسوس میخوری.
خداوند سبحان ما را از شدت غم و اندوه بر کسانی که دعوت خدا و رسولش را اجابت نمیکنند نهی کرده است هر چند که آنان را دوست داشته باشیم و از نزدیکان ما باشند.
خداوند متعال می فرماید:
{ فَلَا تَذۡهَبۡ نَفۡسُكَ عَلَيۡهِمۡ حَسَرَٰتٍۚ } فاطر:۸
پس نباید که جانت به خاطر شدت تأسف (و حسرت) بر آنان از بین برود
چون اندوه شدید سبب افسردگی میشود و دعوتگر را از مسیر حرکت باز میدارد و این افسردگی مانع از هدایت کسانی میشود که تو دوست داری آنها را هدایت کنی.
پس ای خواهر عزیزم!
این جان گران بهایت را که خداوند به تو بخشیده حفظ کن ،از آن در انجام اعمال صالح برای نزدیک شدن به خدا استفاده کن ، و اجازه نده که به سادگی با حسرت خوردن بر کسانی که دعوت خدا و رسولش را اجابت نمی کنند از بین برود
خداوند متعال می فرماید:
{ فَإِنَّ ٱللَّهَ يُضِلُّ مَن يَشَآءُ وَيَهۡدِي مَن يَشَآءُۖ }فاطر:۸
بیتردید، الله جل جلاله کسی را که بخواهد گمراه میسازد و هر کسی را که بخواهد هدایت میکند.
- زن دعوتگر:
زن دعوتگر ارزش زمان را خوب می داند و کارهایش را سریع و با صرف کمترین زمان انجام می دهد، با چنین دیدی می توانی زمانی را که برای يك کار نیک صرف میکنی به دو یا چند عمل اختصاص دهی.
فراموش نكن هرلحظهی که می گذرد عمر ارزشمند توست و منزل محل فرمانروایی است پس در نوآوری بكوش و با طاعت و عبادت آن را آباد کن.
خواهر عزیزم !
چرا مردم را بخاطر اشتباهات شان سرزنش می کنیم در حالی كه سرزنش كردن خود را به جرم كوتاهي در دعوت آنان و تلاش برای اصلاح اشتباهات شان از طريق معرفی صحیح اسلام با روش های متنوع دعوت كه بعضي از آنها را در این بحث بیان كرديم فراموش میكنیم؟
يك زن با ایمان با اعمالش الگوی مناسبی برای همه خواهد بود دیدار با دوستان و نزديكان يك فرصت عملی برای دعوت آنها بسوى خدا میباشد اگر بذر نيكي را كه در قلب های دیگران كاشت با آب صداقت آبیاری نمایی، به لطف و رحمت خدا، درخت ایمان در قلب های آنان پرورش می یابد.
خواهر عزيزم !
معنی حیا این نیست كه دعوتگر در گفتن كلمات نيك و پسنديده به خواهران مسلمانش مشاركت نداشته باشد.
“والله لا يستحي من الحق” [احزاب: 53]
ترجمه: و خداوند از گفتن سخن حق حیا و شرم نمی كند.
استعداد های نیكوی خود را بشناس و آنها را شکوفا كن.
مراقب باش كه دچار ناتوانی و سستی نگردی.
خواهر عزیزم!
بهتر است دوسیه یا دفتر مخصوصی برای خود كه در آن مطالب آموزنده و جالبي كه در بعضی از نوارها میشنوی و یا با شركت در صنوف و جلسات سخنرانی می آموزی، را یادداشت کنی و آنچه را كه آموختی، به دوستان، نزدیكان و فرزندانت بیاموز. به یاد داشته باش؛ به آن بخل نورزی كه این مسئلهی بسیار مهمی است.
خواهر عزیزم!
در تمام كارهايت به نیت توجه داشته باش تا تمام زندگی تو تبدیل به عبادت شود.
بدان اگرنیتات خیرباشد، اعمال به سود توست نیتات خیر نباشد، به ضرر توست و یا اگر همراه آن نیت نداشته باشی، اعمال تو بیهوده است.
پس به یاد داشته باش كه ساعات عمر گران بهايت را بیهوده نگذرانی؟
روشهای دعوت در منزل:
روش اول:
قاب عکس متوسطی زیبایی را روی میزی كه كنار تخت خواب همسرت قرار دارد بگذار و به جای عکس در آن با خط زیبا مطالب ویا جملاتی را که نشان دهندهی محبت و احترام توبه همسرت می باشد بگذار و فراموش نكن كه هر چند وقت یک بار متن های آن را تغییر دهی، همچنین این کار را میتوانی در اتاق پذیرایی و یا صالون انجام دهی كه تمام اهل خانواده از آن استفاده كنند.
روش دوم:
زمانی که همسرت با تو صحبت میكند و يا سرگرم بازی با بچه هاست با شنیدن صدای آذان كاری كن كه احساس كند اتفاق مهمی افتاده است و آن رسیدن وقت نماز است.
پس اولین کسی باش كه برای ادای نماز آماده می شود و تمام امور دنیوی را ترك میكند با این کار به همسرت كمك ميكنی كه نماز اول وقت را دریابد.
روش سوم:
صندوق كوچكی كه دارای ظاهر و رنگ زیبایی است و با رنگ وسایل خانه ات همخوانی دارد انتخاب كن و بر روی آن با خط زیبا بنویس “صندوق صدقات” و آنرا در اتاق پذیرایی و یا در جایی که همه آنرا ببینند قرار بده با این کار فرزندانت وكسانی كه داخل خانه ات میشوند به صدقه دادن تشويق ميكنی.
به یاد داشته باش اولين كسى كه ثمرهی این كار نصیب اش میشود خودت خواهی بود زیرا فرزندانت به صدقه دادن عادت میكنند.
روش چهارم:
در اتاق پذیرایی كتابخانه كوچكي قرار بده یا دست كم چند جلد كتاب مفید روی يكي از میزهای اتاق پذیرایی بگذار، با این كار زمانی را که برای مدتی مثلا برای دم كردن چای یا آماده كردن غذای شب ويا درست کردن میوه ناچار به تنها گذاشتن مهمانها هستی میتوانی فرصت گرانبهای آنها را با مطالعهی کتابهایی که برای شان مفید است، كنی!
روش پنجم:
از آنجا كه زمان زیادی از عمرت را درون آشپزخانه می گذرانی، ضبط صوتی درون آشپزخانه قرار بده تا در حین انجام كاربه صوت قرآن و يا نوارهای مفید و شعرهای زیبا گوش بدهی. نوارها را مرتب روی یكی از طاقچه های آشپزخانهات بچین.
با این کار هم خدا را یاد میكنی و هم از بیهوده تلف شدن وقت خود جلوگیری میکنی ..
علاوه براین ممکن است بعضی از مهمانهایت از تو یاد بگیرند و چنین کاری را در خانهی شان انجام دهند.
روش های دعوت در قبال همسر:
روش اول:
داخل ضبط صوت موتر همسرت كست يا فلش مفیدی بگذار و فراموش نکن هرچند وقت يكبار آن را عوض كنی.
روش دوم:
در مورد بعضی مسائل دینی از او سوال بپرس و مودبانه با او گفتگو كن، مانند دانش آموزی كه با استادش صحبت میکند.
بیشک این کار او را تشویق میکند تا برای پاسخ گویی به سوالات تو، معلومات دینی خود را افزایش دهد. به خصوص وقتی که احساس كند تو میخواهی از او مطالبی را یاد بگیری، اين كار باعث خوشحالی او می شود و اراده او را در تحقیق و مطالعه بالا می برد.
روش سوم:
اولین کار واجب برای یک زن با ایمان (دعوتگر) این است که همسرش را از طريق نيكي به والدین اش و دیدار با نزدیكان به خدا نزديك كند تا با هم زندگی خوشی داشته باشند.
اگر همسرت این امر را فراموش كرده و يا سستى و كوتاهي كرده است به یاد او بیاور و او را پند و اندرز بده. فراموش نكن كسي كه برای خانوادهاش خیری نداشته باشد پس برای هیچ کس چیزی نخواهد داشت.
روش چهارم:
تواناییهای همسرت را پرورش و گسترش بده تا خداوند در آن بركت ايجاد كند، از همسرت مردی بساز كه برای امت محمد ﷺ مفید باشد. نقاط ضعف او را بشناس و آن ها را برطرف كن و او را از خواب غفلت بیدار كن. در سستی اعمال وحب دنیا او را یاری نكن كه در غير اين صورت دروازه فتنه به روی شما باز می شود كه بستن آن سخت خواهد بود .
روش پنجم:
اراده اش را تقويت كن و او را پیش گیرنده به سوی اعمال نیك قرار بده. این کار برای شوهرت آسان می شود زمانی که همسری چون تو داشته باشد. توجه داشته باش كه هرگز كليدي برای گشایش درهای لذایذ دنیوی برای همسرت نباشی، چرا که اگر این لذتها در قلباش جای بگیرد می تواند تو را به راحتی از قلبش خارج كند و بیشتر اوقات علاقه همسرت به دنیا ممكن است بخاطر علاقه تو به دنیا باشد.
روش های دعوت در مقابل خویشاوندان، همسایگان و دوستان:
روش اول:
با هدیه کردن غذای خوش طعم به خانواده شوهرت هم باعث سر بلندی همسرت و شادی او و خانواده اش میشوی، هم این کار سبب ورود تو به سلامت به بهشت خواهد شد. هدیه مرهمی شفا دهنده است که بر زخم باز قرار داده میشود و آن را به سرعت ترمیم می کند. مانند برف سردی است که بر آتش سوزان گذاشته میشود و حرارت آن را از بین می برد.
روش دوم:
به خانوادهات بیش از دیگران توجه کن. هنگام دیدار با خویشاوندان نقاط ضعف ایمان آنها را شناسایی و تلاش کن آنها را به روشهای متنوعی ( مانند گفتگو در بارهی موضوع مورد نظر به صورت مستقیم و غیر مستقیم و یا بیان یک الگوی نمونه، داستان، نوار یا کتاب مفید) برطرف کنی.
رسول الله صلی الله علیه و سلم میفرماید: کسی که به سوی هدایت دعوت میکند برای او اجری همانند اجر کسانی که از او پیروی میکنند، میباشد در حالی که از اجر پیروان او نیز چیزی کم نمیشود. به روایت مسلم
معمولا با تکرار و تنوع، همراه با حکمت خداوند به نتایج خوبی میرسی و خواهی توانست دست کم بعضی از این نقاط ضعف را برطرف کنی. نیکی و ثمرهی این عمل برای تو تا ابد باقی خواهد ماند.
روش سوم:
لازم است که بین افراد خانواده جلساتی وجود داشته باشد. ممکن است جلسهی کوچک هفتگی باشد یا نشستی ماهیانه که تعداد زیادی از افراد خانواده در آن شرکت می کنند. در این جلسات مانند تاجری که در بازار پر رونق قرار گرفته، کالاهایت را عرضه کن و نزدیکانت را با تمام توان به سوی خدا دعوت بنما.
روش چهارم:
بی شک خانه مکان پر خیر و برکتی برای دعوت به سوی خداست زیرا فرزندان و بعضی از نزدیکان مانند پدرکلان، مادر کلان و … در خانه حضور دارند. تلاش کن که فرزندان و خواهر و برادران ات قرآن را حفظ نمایند و این عمل را سر فصل اعمال روزانه خود قرار بده و این کار با ذکر و مرور سوره های کوچک در اوقات مختلف روز (مثلا در هنگامی که در ماشین نشسته اند و یا قبل از خواب و …) محقق می شود.
روش پنجم:
فراموش نكن كه كمك تو به دیگران در حفظ قرآن از صدقات جاریه می باشد و ثواب آن بعد از مرگ قطع نخواهد شد.
تصور كن كه در قبر زیر خروارها خاك قرار گرفته ای و فرزندان ات و كساني كه توبه آنها در حفظ قرآن كمك كردهای آن را قرائت کرده در نتیجه، حسنات این عمل آنان به سوی تو می آید در شرايطي كه تو بیش از هر زمانی نیازمند عمل هستی این پاداش از تو قطع نخواهد شد و ثواب آن در تاريكي قل به سوی تو می آیدشو
روش ششم:
زمانی که دوستت، همسرت و … از مشکلات زندگی با تو صحبت میکنند با آنها برخورد حکیمانه و منطقی داشته باشد و مسائل و مشکلات را بزرگ جلوه نده و در آن مبالغه نکن زیرا در غیر این صورت باعث افسردگی و اندوه شديد او می شوی.
با مهربانی به درد و دل های آن ها گوش بده. به او یادآور شو که خدا را شکر که این مصیبت در دین و جان او نبوده چرا که هر مصیبتی که به غیر این دو وارد شود آسان است و این که خداوند به صابران اجری بدون حساب و اندازه خواهد داد.
روش هفتم:
توافق بر عدم غیبت يكي از ما هنگامی كه دورهم جمع می شویم همدیگر را برای تقرب و نزدیكی به خداوند یاری برسانیم تو آیینهی برای من باشی و من آيينهی برای تو باشم و اشتباهات همدیگر را اصلاح کنیم.
روش هشتم:
دست دوستت را بگیر و تشويقش كن، او را یاری نما و از لحاظ معنوی پربارش كن و به كسب علوم شرعی و به دنبال آن او را به دعوت به سوی خدا تشويق كن. در مورد دعوت به سوی خدا و اهمیت آن و نیاز مردم به آن با او صحبت کن. اگر در این راه از خود علاقهی نشان نداد به او بفهمان كه چگونه می توانیم ساكت بنشینیم در حالی که همگی فرزندان اسلام هستیم… ممكن است آنها بهانه هایی برای کوتاهی خود بتراشند اما آنچه اهمیت دارد سر انجام کار می باشد و این که چه کسی در آخرت سعادتمند خواهد شد.
روش نهم:
دست کم در ماه یک بار همراه دوستانت دور هم جمع شوید زیرا این جلسات باعث می شود شور و اشتیاقی در تو ایجاد شود و از مهارتهای آنان در زندگی بهره مند شوی. اگر این جلسات هیچ نتیحهی نداشته باشد اما برای توهمين كافي است كه از نزديك دوستانت را می بینی و هنگامی که دستت را با مهربانی می فشارند گویی به تو می گویند: با نام خدا در مسیر دعوت به سوی خدا گام بردار چرا که همه ی ما در این راه طولانی همراه تو هستیم.
روش دهم:
دیدار با همسایگان زیبا و لذت بخش است و بی شک اگر این دیدارها با ذکر خداوند آراسته شود زیبایی و لذتش بیشتر خواهد شد. بنابراین باید میان تو و همسایگان ات دیداری هفتگی یا ماهیانه وجود داشته باشد که به صورت دوره ای برگزار شود تا از معلومات و تجارب یکدیگر بهره مند شوهستی
روش یازدهم:
اشتراک یک مجله مفید به مدت یک سال برای یکی از افراد خانواده یا یکی از دوستان که قصد راهنمایی او را داشته باشی. دست کم یک صفحه از آن را مطالعه خواهد کرد و همچنین این مجله در دسترس همسر و فرزندان و مهمانان او خواهد بود و به اذن خداوند پاداشش را از دست نخواهی داد.
روش دوازدهم:
هدیه دادن یک نوار یا یک کتاب در مورد محاسن معاشرت به دخترانی که در شرف ازدواج هستند که اگر در زندگی مشترک از آن استفاده کردند به آنها در برپایی یک خانواده مسلمان کمک نموده ای که بتوانند با مشکلات زندگی به شکل صحیحی برخورد کنند. فراموش نکن نیکی این عمل بعد از خدا از جانب توست…
روش سیزدهم:
ممکن است یکی از زنان با اکراه و نارضایتی به دیدار خانم باردار برود و منتظر باشد که هر چه سریع تر وقت ملاقات به پایان برسد و دیگری برای گذراندن وقت خود و خوشگذرانی و یا شخص دیگری دیدارش را تا حدی طولانی و وقت گیر کند که باعث رنجش و ناراحتی بیمار شود، نیت این دیدار ها متفاوت است و هر کس بر حسب نیت اش از عمل اش اجر کسب می کند و خداوند نسبت به همه آنها آگاه است.
روش چهاردهم:
صحبتی کوتاه که بیش از نیم ساعت طول نکشد و پندی باشد در مورد زودگذر بودن دنیا، یا ایجاد رغبت به سوی بهشت، و عمل صالح یا ترس از جهنم و سبک شمردن گناهان و یا تشویق دختران جوان برای پلان گذاری و موفقیت ویا صحبت در مورد بعضی از امور طهارت که بسیاری از زنان از آن بی اطلاع هستند یا احیای سنتی که فراموش شده و مانند آنها…
روش پانزدهم:
سعی کنید تا آنجا که امکان دارد جلسات را ساده و صمیمی برگزار کنید، زیاده روی در تدارک غذا سبب می شود:
- صاحب مجلس خسته شود و به دلیل خستگی و نگرانی نتواند استفاده درستی از برنامه های مجلس ببرد.
- توانایی برگزاری مداوم این جلسات را نداشته باشد و به زودی از شرکت در آنها منصرف شود…
روش شانزدهم:
با دیدار و عیادت از نزدیكان و اشخاص بیمار باعث نشاط آنها می شوی و به ارزش خود در نزد آنان و محبت شان نسبت به خودش پی خواهد برد. با این ملاقات از رنجها و دردهای آنها کاسته می شود. (به خصوص اگر بین تو و بیمار صمیمیت و علاقهی خاص بر قرار باشد).
روش هفدهم:
با این نیت از منزل خارج شو که هرگاه عمل نادرستی را مشاهده نمودی به عمل نیک امر و یاری کنی. پاداش نیکات به لطف خداوند حاصل میشود. فرقی نمیکند که امکان عمل به آنچه را که نیت کردهای پیدا کنی یا نه؟!
{اگر بندهام قصد عمل نیکی را کرد، سپس آنرا انجام نداد، پس برای او یک حسَنه و اگر انجام داد برایش ده حسَنه بنویسد.} (صحیح بخاری/ ۷۵۰۱)
روشهای تفریحی دعوت در قالب برگذاری مسابقات:
روش اول:
یک نوار مناسب در سطح عملی خانوادهات انتخاب کن. میتوانی از نوارهای مختلف در مورد مشکلات خانوادگی یا مسائل فقهی یا ایجاد تشویق و تذکر و امثال آن استفاده کنی. سوالاتی طرح کن و کاغذ و قلم در اختیار افراد خانواده ات بگذار تا پاسخ را روی آن بنویسند سپس با افراد خانواده به نوار گوش بده. توجه داشته باش که در حین مطرح کردن سوالات مسابقه به جواب کم اکتفا کنی، زیرا هدف این مسابقه گوش دادن به نوار ها و استفاده از آن ها است، نه انتقال دادن نوار ها بر روی کاغذ، چرا که این کار بهانهی میشود برای سستی و عدم مشارکت در مسابقه.
روش دوم:
بعضی از روش های مسابقه حفظ قرآن کریم:
- حفظ سوره ها و آیاتی که فضایل خاصی دارند مانند سوره ملک، آیت الکرسی، آیات اخیر سوره بقره و ده آیت اول سورهی کهف.
- حفظ جز تبارک به ترتیب سورهها که در این روش در هر جلسه فقط یک سوره خوانده میشود.
- حفظ جزء سیام، این کار برای مادران، سالخوردگان و کسانیکه به خاطر مشغلهی زیاد و یا وجود فرزندان، به خاطر سپردن آیات برایشان دشوار است، مناسبتر است.
*در این روش در هر جلسه معین میشود که در جلسهی بعد چه سورههایی خوانده خواهد شد، به این صورت به تدریج حفظ جزء سیام تمام میشود.
- ممکن است بعضی از اعضای خانواده تمام قرآن را حفظ کرده باشند برای چنین کسانی میتوانی بر حسب امکان، مسابقه بر حفظ سوره بقره یا سورههایی مانند آن را برگزار کنی و در هر جلسه مقداری از آن خوانده شود.
- اگر سطح حفظ در بین افراد خانواده و نزدیکان کاملا از هم متفاوت باشد میتوانی آنها را به دو گروه تقسیم کنی. مثلا یک گروه در حفظ جزء ۲۹ و گروه دیگر در حفظ جزء ۳۰ فعالیت کنند تا همه بتوانند از این مسابقه استفاده کنند. اگر کسی بخواهد در هر دو گروه شرکت کند نه تنها که ایرادی ندارد بلکه بسیار بهتر است.
روش سوم:
در هر جلسه چند سوال کوتاه بپرس و پس از گرفتن پاسخ در باره موضوع مورد بحث، توضیح سادهی بده ( مثلا از شرکت کنندگان بخواه سه نام از اسامی روز قیامت را بگویند) پس از پاسخگویی چند جملهی با آنها در مورد عظمت این روز و گوناگونی نامهای آن صحبت کن. تلاش کن در سوالهایی که پاسخ آنها اهمیت بیشتری دارد تمرکز کنی مانند اصلاح بعضی اشتباهات در عقاید و عبادات. از سوالهای سرگرم کننده برای تقویت جسم و روح ایجاد تکاپو و فعالیت مطرح کن.
روش چهارم:
بین شرکت کنندگان شمارههایی پخش کن. در پایان جلسه بطور اتفاقی شمارهی انتخاب کن و به صاحب آن شماره به خاطر شرکت در این نشست و دیدار با خانواده هدیهی بده.
و یا کتاب مفیدی را انتخاب کن و به شرکت کنندگان بده و از آنها بخواه آن را در خانه مطالعه کنند. در جلسه بعد، چند سوال از متن این کتاب مطرح و از کسانی که به سوال های تو پاسخ درستی داده اند تشکر کن، چه خوب است که به آنها هدیهی کوچک هم بدهی. حتی شده یک شاخه گل سرخ.
دعا:
خدایا عیوب مرا از او و عيوب او را از من بپوشان…
خدایا نیکی های مرا برای او و نیکی های او را برای من آشکار کن…
مرا به آنچه که روزی دادهای راضی کن و در آن برکت بیفکن…
دوستان گرامی!
هیچ گاه خود را از دعا کردن و ذکر گفتن محروم نکنید. استفاده از دعاهای متداولی که پیامبر گرامی اسلام صلى الله عليه و سلم تكرار می نمودند، بهترین نوع دعا گفتن محسوب می شود. در غیر این صورت هر کجا و در هر جمعی و در هر شرایطی، در دل خود مشغول دعا کردن باشید. به هر زبان و به هر نحوی که می توانید این کار را انجام دهید.
مطمئن باشید خداوند عزوجل دعاهای شما را می شنود.
سخنی در پایان:
خواهر عزیزم!
همهی ما اندیشهی اسلام را در سر میپرورانیم و این همان خصوصیتی است که یک دعوتگر را از دیگران متمایز میسازد، چرا که او مدام به این میاندیشد که چگونه دیناش را یاری برساند؟
از خداوند میخواهم افراد زیادی را در عمل به آنچه که در این بحث بیان نمودیم، سهیم نماید و آن را برای خصوصا بانوان مسلمان مفید قرار دهد.
در پایان از خداوند میخواهم که اخلاص و قبولی اعمال را به ما عطا نماید و از کوتاهی و اشتباهات ما در گذرد.