مقالات
موضوعات داغ

توصیه های صحی در رمضان

خوردن زیاد غذا بعد از افطار روزه و آن هم غذاهای خیلی چرب و یا خیلی شیرین فوائد صحی روزه را زایل میسازد.

درماه مبارک رمضان مخصوصا در هنگام سحور باید غذای مصرف گردد که در آن الیاف (Fiber) زیاد بوده و نیز دارای مواد نشایسته مغلق و پروتین باشد، این نوع غذا ها عبارت اند از سبزیجات، میوہ جات ، دال، نخود، لوبیا ، نان سبوس دار وغیرہ. پوست میوه جات دارای الیاف صحت بخش است و مصرف غذا های مملو از الیاف به آهستگی هضم گردیده وشخص روزه دار به مشکلات کمی انرژی درطول روز دچار نمی‌گردد. در هنگام سحور غذا همچنان باید دارای مواد پروتینی و کمی شحم باشد.غذا های پروتین دار عبارت اند از گوشت، لوبیا، نخود، دال، ماهی، تخم مرغ ،ماست، شیر وغیره که باید در خوردن آن طریقه مسنونه که صرف غذا قبل از آنکه سیر گردیم، بس نمائیم، مراعات گردد. از خوردن غذا هائیکه در روغن سرخ شده باید جدا پرهیز گردد. استفاده از پکورہ ، سمبوسه، چپس کچالو وغیره غذا هائیکه  در روغن سرخ ‌می‌گردد وعادت مردم ما در ماه روزه گردیده به صحت مفید نیست.

همچنان خوردن شیرینی باب در ماه روزه : (غیر از شیرنی ائیکه در میوہ جات موجود است) برای صحت مفید نمی باشد. (در کیک و کلچه ائیکه درین منطقه جهان پخته میگردد نه تنها روغن زیاد است بلکه روغنیکه در آنها استعمال گردیده اکثرآ روغن های غیر صحی می‌باشد. روغن نباتی جامد که اکنون در بازار های کشور به فروش می رسند ، روغن صحی نیست).

مشکل بزرگ مردم در ماه روزه تشنگی است، برای رفع این مشکل لازم است که شبانه بعد از افطار مایعات زیاد نوشیده شود تا مایعات ضایع شده جبران گردد. همچنان، در وقت سحور مایعات زیاد که بهترین آن آب پاک صحی (نه کوکاکولا وغیره نوشیدنی های گاز دار) است نوشیده شود. در هنگام روزه استعمال مایعات که در آن مواد کافین باشد به حداقل مصرف گردد. نوشابه کافین دار عبارت اند از کوکاکولا، چای، قهوه، وغیره . دلیل اینکه این نوشابه ها استعمال نگردند، اینست که کافین یک ماده مدر(ادرارآور) است و باعث اطراح آب از بدن میگردد وکمی آب بدن باعث امراض ومشکلات صحی متعدد شده می تواند.

از اینکه امسال ماه روزه در فصل گرما آمده ، مایعات بدن توسط عرق ضایع میگردد و با ضایع شدن مایعات یک تعداد از منرالهای بدن بشمول نمک بدن نیز کم میگردند. لذا توصیه میگردد که اگر داکتر شما را از نمک پرهیز نداده باشد، مقدار نمک خود را در هنگام سحور کمکی زیاد بسازید. شما همچنان می توانید پاکت های (نمکول)  را که برای تداوی اسهالات در بازار موجود است خریداری کرده و یک مقدار خیلی کم آنرا با آب مصرف کنید. این کار شما باعث آن میگردد که مایعات ومنرالهای بدن تان در ماه روزه کم نگردند و هم از مفاد صحی روزه برخوردار گردید. اطفالیکه عمرشان از 8 سال کم تر است از نگاه طب نباید تمام ماه رمضان را روزه بگیرند. از نگاه طب مادران باردار و شیرده نباید روزه بگیرند و اینکه چگونه روزه را جبران کنند از ملا امام صاحب مذهب مربوطه خود فتوا بگیرند. کسانیکه به امراض سنگ گرده، مرض شکر ويا فشار خون مبتلا هستند لازم است که با داکتر خود مشوره کنند که آیا روزه بگیرند یا خیر وبراساس نظر داکتر تصمیم بگیرند.

ماه رمضان ماه تقویت اراده ونجات انسان از عادات مضر است، این ماه بهترین وقت برای خلاصی از اعتیاد به سگرت ، الكول ومواد مخدر است. از برکت این ماه باید استفاده کرد تا به تدریج خود را از عادت خطرناک سگرت ، الكول ومواد مخدر نجات دهیم.

در ماه روزه فعالیت استقلاب (قدرت هضم و به مصرف رسانیدن غذا برای تولید انرژی بدن ما نیز کم می‌گردد و این برای آنست که بدن ذخیره‌های انرژی ) خود را در زمان روزه داری و یا زمان قحطی بصورت خیلی اقتصادی بمصرف برساند. ما با همین فعالیت کم شده به استقبال عيد می رویم و اگر در خوردن غذاها احتیاط نکنیم و به اصطلاح بعد از ختم روزه در هنگام عید و بعد از آن پرخوری نمائیم چون فعالیت استقلاب بدن پائین است بسیار به زودی وزن بدن ما زیاد می‌گردد و کلسترول خون نیز بالا می رود. پس توصیه من اینست که بعد از روزه غذا کم مصرف گردد مخصوصا از غذاهای روغنی و یا بسیار شیرین باید خیلی کم استفاده گردد. و در عوض سه بار غذا شما می توانید چهار یا پنج بار در روز غذا مصرف کنید ولی هر بار غذا را خیلی کم مصرف کنید. تعداد دفعات مصرف غذا در روز باعث آن می‌گردد که به تدریج استقلاب بدن شما فعال‌تر گردد. تعدد دفعات مصرف کم غذا از رسوب شحم و چاقی نیز جلوگیری میکند.

خلاصتآ باید عرض کرد که در روزهای عید و هم در طول هفته بعد از آنغذا کم مصرف گردد و غذا شامل سبزیجات و میوه جات باشد وهم مایعات صحی زیاد مصرف گردد ( لا اقل ۸ گیلاس در ۲۴ ساعت).

روزه یکی از آن نسخه های الهی است که باذن خالق لایزال با آوردن تغیرات مثبت در صحت و شخصیت انسان باعث سعادت دارین وی می‌گردد. نگهداری این تغیرات مثبت بکمک “صبر وصلاة “ در یازده ماه بعدی سال قدمیست در جهت تزکیه نفس روزه دار و بهبود صحت جسمی، روانی و اجتماعی وی.

برگرفته شده از ماهنامه حرا

داکتر فیض الله کاکر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن