تقصیر و کوتاهی ما در قبال محمد رسول الله-صلی الله علیه و سلم-:
ما ادعا داریم که پیغمبر خودرا دوست داریم، اما از راه و روش او بسیار به دور هستیم، دوست داشتن یک فرد تقاضای پیروی از وی را می کند چه در گفتار باشد و یا کردار، تقاضای این را می کند تا از چیزی که او بد می بیند دوری شود!
وقتی ما اندکی بیندیشیم که به چه اندازه پیرو رسول خود هستیم واقعیت تلخ را احساس خواهیم کرد که ما از راه رسول خود نه تنها که دور شده ایم، بلکه مخالف آن عمل نموده، و از آن دفاع هم نمی کنیم، آنرا مورد تمسخر قرار می دهیم، و در اخیر می گوییم ما پیغمبر خودرا دوست داریم!!
شاعری می گوید:
تعصي الرسول وأنت تظهر حبه
هذا الامر فی القیاس بدیع
لو کان حبك صادق لأطعته
إن المحب لمن یحب مطیع
ترجمه شعر فوق چنین است:
از پیغمبر نافرمانی نموده درحالی که اظهار محبت او را نیز داری….
این عمل در قیاس خود بی نظیر و بی همتا است…
اگر محبت ات واقعی می بود، حتما از وی اطاعت می کردی…
یقینا عاشق فرمانبردار معشوق خود می باشد.
بهترین مثال آشکار به دوری ما از راه پیغمبر -صلی الله علیه و سلم- تقلید و پیروی ما از غرب است!
رسول الله -صلی الله علیه و سلم- می فرماید: از ابوسعید خدری -رضی الله عنه- روایت است که رسول الله -صلی الله علیه وسلم- فرمودند: «اینکه مو به مو از راه و روش پيشينيان پیروی می کنید، امری حتمی و قطعی است، تا جايی كه اگر به لانه سوسماری داخل شوند، وارد آن می شوید». گفتند: ای رسول خدا، آيا منظورتان [از پیشینیان] يهود و نصاری است؟ فرمود: «پس چه كسانی هستند؟ ( متفق عليه).
وقتی ما در حالت امروزی مسلمانها بیندیشیم خواهیم یافت که در تمام کارها و گفتارها از یهود ونصاری تقلید صورت گرفته؛ در صورت، سیرت، لباس، اخلاق گفتار خلاصه درتمام چیزها!
در حالی که الله متعال میفرماید: “لَقَدْ کَانَ لَکُمَ فِي رَسُوْلِ اللهِ أُسْوَةٌ حَسَنَة”( احزاب ۲۱) ترجمه: به راستی شما را به پیامبر خدا پیروی نیک است.
اکنون نگاه کوتاهی به مهربانی و محبت رسول الله -صلی الله علیه و سلم- نسبت به امت اش را بیان می نماییم، تا فرق میان محبت ما نسبت به او و مهربانی اورا نسبت به خود بدانیم!
* رسول الله -صلی الله علیه و سلم- همیشه در نمازهای خود به امت خویش دعا مینمود: روزی عایشه -رضی الله عنها- به رسول الله -صلی الله علیه و سلم- فرمود: برایم دعا کن، رسول الله -صلی الله علیه و سلم- فرمود:
بار الها ببخش برای عایشه آنچه را پیش از این انجام داده است و آنچه را بعد از این انجام خواهد داد، گناهان پنهان و اشکار اش را ببخش، عايشه ‘رضي الله عنها- بسیار خوشحال شد و لبخند زد، رسول الله -صلی الله علیه و سلم- فرمود: آیا دعایم ترا بسیار خوشحال ساخت؟ عایشه ‘رضی الله عنها- فرمود: چرا خوشحال نشوم، رسول الله -صلی الله علیه و سلم- فرمود: قسم به خدا که در هر نماز این دعا را در حق امتم می خواهم ( صحیح ابن حبان)
*رسول الله -صلی الله علیه و سلم- برای امت خویش در آخرت شفاعت می کند:
از اعرج روایت است که ابو هریره گفت: همانا رسول الله -صلی الله علیه و سلم- فرمود” برای هر پیامبر، دعای خاص است که با آن دعا می کند ومن می خواهم که دعای خود را نگه دارم تا در آخرت از امت خود شفاعت کنم”.( صحیح البخاری)
* رسول الله -صلی الله علیه و سلم- بالای امت خود بسیار شفقت و مهربانی داشت:
از عبدالله بن عمرو -رضی الله عنهما- روایت است که رسول الله -صلی الله علیه وسلم- این فرموده الله متعال را که درباره دعای ابراهيم -علیه السلام- بود، را تلاوت کرد: «رَبِّ إِنَّهُنَّ أَضْلَلْنَ كَثِيرًا مِنَ النَّاسِ فَمَنْ تَبِعَنِي فَإِنَّهُ مِنِّي» [ابراهيم: 36] «پروردگارا، آنها بسیاری از مردم را گمراه ساخته اند؛ پس هرکس [در عبادت الله به یگانگی] از من پیروی کند، یقیناً از من است». و نيز اين سخن عيسی-علیه السلام- را تلاوت نمود: «إِنْ تُعَذِّبْهُمْ فَإِنَّهُمْ عِبَادُكَ وَإِنْ تَغْفِرْ لَهُمْ فَإِنَّكَ أَنْتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ» [مائدة: 118] «اگر آنان را [با عدالت خویش] عذاب کنی، بندگان تو هستند؛ و اگر آنان را [با رحمت خود] ببخشایی، تویی که شکست ناپذیرِ حکیمی.
آنگاه دستانش را بلند کرد و گفت: یا الله! امتم، امتم و گريست. پس خداوند عز وجل فرمود: ای جبريل! نزد محمد برو و از محمد بپرس چرا گریا دارد؟- درحالی که الله داناتر است -» جبريل نزد رسول الله -صلى الله عليه وسلم آمد- و ايشان علت گريه اش را بيان فرمود. – و الله خود داناست. – الله متعال فرمود: ای جبريل! نزد محمد برو و بگو: ما تو را درباره امتت خشنود می سازيم و تو را اندوهگين و ناراحت نمی کنيم»( صحیح مسلم).
و همچنان وقتی بعضی مردم نزد رسول الله -صلی الله علیه و سلم- در روز قیامت می آیند تا از حوض کوثر بنوشند فرشته ها مانع آن مردم می شوند، رسول الله -صلی الله علیه و سلم- میفرماید: امت من، امت من، به پیامبر گفته می شود: شما نمی دانید که اینها بعد از شما چه نو آوری های را کرده اند، پیامبر گرامی میفرماید: هلاکت باد برای آنانکه بعد از من نو آوری می کنند. ( یا چنانچه رسول الله فرموده).
* دفع مشقت و سختی ها از امتش توسط پیامبر گرامی:
نمونه های این در زندگی رسول خدا بسیار است؛ مثلا از ابوهریره -رضی الله عنه- روایت است که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند: اگر بر امتم دشوار نمی شد، به آنها دستور می دادم برای هر نماز مسواک بزنند( متفق علیه ).
راه های بازگشت به روش و سنت محمد مصطفی -صلی الله علیه و سلم- قرار ذیل است:
۱- محافظت بالای نماز های پنجگانه.
۲- کثرت استغفار وتوبه.
۳- تلاوت نمودن بسیار قرآن کریم.
۴- هم نشینی با مردم نیک.
۵- سعی و کوشش در طلب علم شرعی.
۶- کثرت درود.
پاداش تمسک وچنگ زدن به سنت رسول الله -صلی الله علیه و سلم:
۱- داخل شدن به بهشت :
از ابوهریره -رضی الله عنه- روایت است که رسول الله -صلی الله علیه وسلم- فرمودند: همه امت من وارد بهشت خواهند شد مگر کسی که امتناع ورزد، گفته شد: ای رسول خدا! چه کسی از وارد شدن به بهشت ابا می ورزد؟ رسول الله فرمودند: هرکس از من اطاعت كند، وارد بهشت می شود و هرکس از من نافرمانی کند، درحقيقت امتناع ورزيده است.( صحیح بخاری)
٢- به دست آوردن اجر و پاداش چندین برابر.
٣- نجات از خاتمه بد.
۴- سبب هدایت به راه راست.
۶- باعث دوری از واقع شدن در فتنه ها.
رسول الله صلى الله عليه وسلم مي فرمايد : دو چیزی را میان شما گذاشتهام، اگر به آن دو چنگ بزنید گمراه نمیشوید ؛ همانا کتاب الله و سنت من است.
در اخیر از الله متعال می خواهیم تا ما را توفیق عمل به سنت رسول الله را نصیب کند.